گوریلا مارکتینگ چیست و به چه کاری میآید؟ در حالت عادی، گوریلا احتمال دارد غیر قابل درک و سنگین به نظر برسد اما هنگامی که آن را در کنار کلمه مارکتینگ بگذارید ترکیبی عجیب به وجود خواهد آمد. گوریلا مارکتینگ که به عنوان بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی هم از آن یاد میشود در واقع نوعی بازاریابی است که با روش نامتعارف و اغلب کم هزینه بدون اینکه در کارها افراد تداخل ایجاد کند، توجه عده زیادی را به خود معطوف میسازد.
با درک ابتدایی اینکه گوریلا مارکتینگ چیست، باید بگوییم از آنجایی که بازاریابی پارتیزانی با روشهای غیر متعارف انجام میشود، توضیح و درک آن احتمال دارد کمی پیچیده باشد. از این رو بهترین روش یادگیری و درک راهنمای کامل گوریلا مارکتینگ این است که یا با آن روبرو شوید و یا از طریق مثالهای مختلف به درک درستی از این نوع بازاریابی دست پیدا کنید.
با شنیدن کلمه گوریلا مارکتینگ Guerrilla Marketing)) ناخودآگاه به یاد جنگ های پارتیزانی میافتیم که البته با در نظر گرفتن معنی کلمه کاملاً منطقی است و دقیقا از این رو نام این نوع بازاریابی را گوریلا گذاشتند. جنگ همیشه همراه با هرج و مرج است و بازاریابی چریکی هم چنین معنی متعارفی را به ذهن متبادر میکند. در جنگ برای اینکه پیروز میدان باشید، باید غافلگیرانه عمل کنید.
بنابراین، در گوریلا مارکتینگ اعمال غافلگیرانه و نامتعارف، مهمترین رکن محسوب میشود و برای رسیدن به هدفتان بایستی از روشهایی نظیر حملات ناگهانی و کمینهای مختلف استفاده نمایید. این نوع از تبلیغات تا حد بسیار زیادی بر استراتژیهای نامتعارف و بازاریابی، قوه تخیل و بهره گرفتن از انرژی زیاد تکیه دارد.
برای اینکه دقیقتر توضیح دهیم، باید بگوییم گوریلا مارکتینگ در ایران، شیوهای درباره جذب مشتری به روش اثرگذار و سورپرایز کردن اوست که منجر به ایجاد حواشی بسیار زیاد در رسانهها میشود. حرف اصلی بازاریابی نوع چریکی آن است که در مقایسه با شیوه بازاریابی سنتی و تبلیغات کلیشهای بتواند تاثیرگذاری بیشتری بر روی مخاطبان خود بگذارد.
برای درک بهتر این که گوریلا مارکتینگ چیست، به بررسی این نکته میپردازیم که مهمترین ویژگی در بازاریابی چریکی چیست؟ در پاسخ، به موارد ذیل اشاره داریم::
بازاریابی نوع چریکی برای کسب و کارهای بزرگ و کوچک یک اهرم تاثیر گذار و خارقالعاده محسوب میشود که به شرکتهای کوچک اجازه میدهد با بودجه بسیار محدود، مخاطبان زیادی دست و پا کنند. همچنین شرکتهای بزرگ میتوانند از این روش کمپینهای خود را جذابتر کنند یا کمپینی را که برگزار میکنند به صورت ویروسی بین مردم وایرال کنند.
بازاریابی بر جذب مشتری جدید و ترغیب مشتری قدیمی به خرید مجدد تمرکز دارد و این شانس وجود دارد که بتوانید برای کسب و کار خود پیشنهاد همکاری گسترده دریافت کنید.
شاید برایتان سوال باشد که هدف از گوریلا مارکتینگ چیست؟ در واقع این ویژگی هدف بازاریابی پارتیزانی را به خوبی مشخص میکند. اگر بازاریابی پارتیزانی شما به اندازه کافی خوب باشد، میتواند مخاطب را آنقدر تحت تاثیر قرار بدهد که حتی با گذشت سالیان طولانی برندتان را از ذهن او پاک نکند.
انواع مختلف بازاریابی پارتیزانی را بشرح ذیل دستهبندی کردهاند:
یکی از انواع بازاریابی چریکی در ایران و سایر نقاط جهان اضافه کردن چیزی نامتعارف به دنیای بیرون مثل مکانهای عمومی و خیابانها است. به طور مثال اضافه کردن عکس، رنگ، لباس به مجسمهای که مدتهاست در مکانی قرار دارد یا ایجاد یک نمایشگاه هنری در خیابانی پر تردد؛ نمونههایی از بازاریابی پارتیزانی در فضای باز محسوب میشوند.
اما بازاریابی پارتیزانی در استراتژی گوریلا مارکتینگ چیست؟ این نوع تبلیغات، در فضای بسته و در مکانهایی مثل مترو، دانشگاههای مختلف، فروشگاه ها و… انجام میشود که به عنوان نوع مرسومی از بازاریابی چریکی در ایران طرفدار دارد.
در این نوع مارکتینگ که اغلب در رویدادهای مختلف انجام میشود؛ آگاهی مخاطب نسبت به یک نام تجاری یا برند به صورت غیر آشکار و پنهانی افزایش مییابد. به طور مثال در زمان اجرای یک مسابقه ورزشی یا کنسرت؛ بدون اطلاع به برگزار کنندگان و اسپانسرها، برند خود را به مخاطبین معرفی میکند.
در این روش برای یک محصول یا خدمات هیاهو ویژهای در جامعه ایجاد میکند. اینفلوئنسر مارکتینگ و تبلیغ در شبکههای اجتماعی در ازای پول به یک فرد نوعی از این نوع تبلیغات محسوب میشود که بسیار مرسوم است.
اما تاثیر استفاده از بازاریابی دهان به دهان در گوریلا مارکتینگ چیست؟ این برای فروش یک محصول یا خدمات از ابتداییترین نوع بازاریابی محسوب میشود.
در این روش برند سعی میکند به صورت تک به تک با مخاطبان خود تعامل موثر و مفید برقرار کند. این روش به عنوان یکی از استراتژیهای دقیق بازاریابی پارتیزانی برای ایجاد اعتماد در مشتریان بالقوه استفاده میشود.
برای اینکه بدانید گوریلا مارکتینگ چیست و چگونه عمل میکند بهتر است مثالهایی را در این باره بیان کنیم تا معنای این بازاریابی جذاب روشنتر شود. دو مثال بازاریابی چریکی عبارتند از:
این شرکت برای استفاده از دستمالهای حولهای خود به روشی جذاب و خلاقانه برای معرفی خود در سطح شهر در تبلیغهای خیابانی بر روی بنرها تبلیغی را پیاده کرد که روی آن نوشته شده بود من هر چیزی را روی خودم میریزم مثل قهوه و روغن زیتون اما اگر در جیبم یک دستمال حولهای داشته باشم هیچ نگرانی ندارد!
این شرکت برای اینکه بتواند توجهها را بیشتر کند، علاوه بر این بنر در سطح شهر، یک فنجان قهوه در حال ریختن در ابعاد بزرگ و یک بستنی یخی آب شده عظیم در کف خیابان طراحی کرده بود تا بتواند توجه عموم را به سمت خود جلب کند. افراد با این ماکتها شوخیهای بسیاری کردند و عکسهای زیادی گرفتند.
اگر به دنبال این نکته هستید که تاثیر گوریلا مارکتینگ چیست، باید این تبلیغ جالب را در نظر بگیرید که باعث افزایش فروش شرکت Bounty و ماندگاری او در ذهن مخاطبین خود شد.
یکی از جنجالیترین تبلیغاتی که بهعنوان گوریلا مارکتینگ توسط برگر کینگ انجام شد این بود که در صفحه اینستاگرام این برند به عنوان یک عکس تبلیغاتی از صبحانه ایده آل پستی گذاشته شد که شخصی در آن کامنت گذاشته بود ۲۰ دقیقه برای آماده شدن صبحانهای که به همراه همسرش در آنجا خورده، منتظر بوده و اما در آخر ارزش این ۲۰ دقیقه را داشته است.
نکته جالب اینجاست که صبح همان روز، همسر شخصی که این کامنت را در صفحه اینستاگرام برگر کینگ گذاشته است، پیام را خوانده و به او گفته درباره کدام صبحانه صحبت میکنی؟ در ادامه مشخص شد که آن مرد با خانم دیگری به برگر کینگ رفته و در نهایت این موضوع منجر به جدایی زوجین شده بود.
این نکته در استراتژیگوریلا مارکتینگ چیست؟ باید گفت این اتفاق باعث جذب یک میلیون مخاطب به صفحه اینستاگرامی برگر کینگ شد و به نوعی یک صحنه سازی محسوب میشد که مشتریان زیادی را جذب برند کرد.
گفتیم که گوریلا مارکتینگ که به عنوان ویژگی بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی هم از آن یاد میشود در واقع نوعی بازاریابی است که با روش نامتعارف و اغلب کم هزینه بدون اینکه در کارها افراد تداخل ایجاد کند، توجه عده زیادی را به خود معطوف میسازد.