روشی ساده برای تأثیرگذار بودن
تا حالا برایتان پیش آمده که بخواهید خبر ناخوشایند یا مطلب ناراحت کنندهای را به کسی بگویید یا نکتهای منفی را به دوستی متذکر شوید ولی ندانید چطور این کار را بکنید تا او را کمتر ناراحت کنید یا او کمتر دلخور شود؟ متخصصان علوم رفتاری در این زمان تکنیک ساندویچ (Sandwich Technique) را به شما پیشنهاد میدهند. تکنیک ساندویچ به این صورت است که برای کم کردن اثر ناخوشایند یک پیام یا خبر منفی یا انتقاد، آن را در میان دو عبارت یا خبر مثبت قرار میدهیم و به مخاطب عرضه میکنیم، در واقع به این صورت: جمله مثبت، جمله منفی و دوباره جمله مثبت. به عبارتی جمله منفی بین دو تا جمله مثبت ساندویچ شده است.
مثلا این جمله را گوش کنید: «احمد تو دانشآموز سختکوشی هستی، اگرچه نمره ریاضیات کمتر از سطح انتظاره ولی در درس فارسی و علوم، نمرات خیلی خوبی کسب کردی» یا مثلا میگویید که: «همسرم! تو آشپز بینظیری هستی، هرچند خورشتت یه کمی شور شده ولی سوپت واقعا خوشمزه است». قرار دادن جمله منفی در بین دو جمله مثبت از شدت اثر تخریبی آن کم میکند و با اشاره به نکات مثبت، فرد احساس میکند فقط نکات منفیاش دیده نشده، رعایت انصاف شده و به همین دلیل انگیزه بیشتری برای تغییر و بهبود شرایط خواهد داشت.
آیا تکنیک ساندویچ موفقیتآمیز است؟
دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند موفقیت این روش را روشن سازد. اول از همه اینکه گیرنده پیام حالت تدافعی به خود نمیگیرد چراکه نکات مثبت بیشتری را با نکته منفی ترکیب کرده و به او انتقال میدهیم. بدیهی است که مردم دوست دارند در ارتباط با عملکرد و فعالیتهایشان نکاتی مثبت بشوند؛ بنابراین اولین خبر مثبت تکنیک ساندویچ توجهشان را جلب میکند. همچنین باید در نظر داشت مردم با شنیدن خبری مثبت در مورد خودشان دوست دارند اسمشان نیز به زبان آید؛ پس آنها را با نامشان خطاب قرار دهید.
با داشتن ذهنی باز و مثبتگرا، به احتمال زیاد فیدبکی که به فرد ارائه میدهیم را میپذیرد. در نظر داشته باشید که در این تکنیک از کلمه فیدبک یا انتقاد سازنده استفاده میکنیم. اگر واقعا تمایل دارید به شخصی کمک کنید و به او حمله نکنید؛ کلماتی که به کار میبرید باید نشان دهنده این موضوع باشد که به فرد علاقه دارید و دوست دارید به او کمک کنید تا رشد کرده و بهنوعی یاد بگیرد. مردمی از کمکی که به آنها میشود قدردانی میکنند اما زمانی که به آنها حمله شود یا مورد انتقاد قرار گیرند از آن استقبال نمیکنند.
این نکته مهم را به خاطر بسپارید که برای بیان نکات مثبت لازم نیست اغراق کنید یا به دروغ ویژگی مثبتی را به کسی نسبت دهید، این کار اثر معکوس خواهد داشت. هرکسی ویژگیهای مثبت فراوانی دارد که با کمی دقت به آنها میتوانیم تکنیک ساندویچ را اجرا کنیم
- چرا افراد دست به دامان توجیه میشوند
- چگونه در سایه شکست میتوان رشد کرد؟
- قانون 80/20 پارتو چه کاربردی دارد؟
- نگاهی بر مهمترین ویژگیهای تفکر سیستمی
- استراتژی کالباسی چیست؟
- مروری بر تقسیم بندی برندها
- ویژگی برندهای قدرتمند چیست؟
- داستانی آموزنده از دوراندیشی و نگاه سیستماتیک در حل مسائل
- نگاهی بر زندگی حرفه ای فیلیپ کاتلر
- تکنیک ساندویچ به چه معناست؟
- نگاهی بر زندگی حرفه ای چارلز بابیج
- آدام اسمیت که بود؟
- رمز جاودانگی تبلیغات بازرگانی
- هنر کینتسوگی چگونه شکل گرفت؟
- پیتر دراکر که بود؟
- مروری بر شش گام مهم فروشندگی
- برای موفقیت در مذاکره چگونه باید سوال پرسید؟
- شبکه های خلق ثروت چگونه کار می کنند؟
- تفاوت های مدیر با رئیس چیست ؟
- کاربرد تفکر دلفینی در روابط بین انسان ها
- جایزه دمینگ چگونه خلق شد؟
- مزیت رقابتی چگونه شکل می گیرد؟
- راهی برای افزایش اثرگذاری یک تبلیغ
- جایگاه تستیمونیال در روش های بازاریابی
- رازهای پولدار شدن از زبان رابرت کیوساکی
- مدیران خوب از نگاه بیل گیتس
- نگاهی بر جایگاه رفتار سازمانی
- نظریه X و Y در مدیریت از چه چیزی صحبت میکند؟