آشنایی کلی با طرح کسب و کار یک صفحه ای؛ کوتاه اما مفید!
طرح کسبوکار یا همان بیزینس پلن (Business Plan) یک نقشه راه دقیق از اهداف یک شرکت و همچنین مسیر رسیدن به آن اهداف است که در جزئیات کامل تعریف شده است. این طرح درست مانند یک نقشه برای کسبوکارهایی است که سعی دارند اطلاعات با ارزش شرکت خود را به بهترین شیوه منتقل کنند. هم استارتآپها و همچنین شرکتهای تازه تاسیس شده، دارای یک بیزینس پلن هستند. با یک طرح کسبوکار عالی، احتمال این که بتوانید یک سرمایهگذاری جذب کنید، بالا میرود و یکی از بهترین بیزینس پلنها، بیزینس پلن یک صفحهای است. برای آشنایی بیشتر با طرح کسب و کار یک صفحه ای این مطلب را مطالعه کنید.
عناصر یک بیزینس پلن موفق چیست؟
طول یک بیزینس پلن با توجه به کسبوکاری که میخواهید راه بیندازید، متفاوت است. به طور کلی طول این طرحها از 15 تا 25 صفحه میباشد. با این حال خیلی از افراد سعی دارند بیزینس پلن خود را تنها در یک صفحه ارائه کنند. نوشتن طرح کسب و کار یک صفحه ای مزایای خاص خود را دارد که در ادامه این مطلب به بررسی آنها میپردازیم. اما اول در این متن قصد داریم به عناصر یک بیزینس پلن موفق بپردازیم.
همانطور که میدانید بیزینس پلنهای دو شرکت هیچگاه بهم شبیه نیستند، بنابراین بیزینس پلن را میتوانند مانند یک اثر انگشت برای کسبوکارها در نظر گرفت. برخی از المانها یا عناصر طرح کسبوکار موفق به شرح زیر هستند:
- مراحل خلاصه اجرا: در مرحله خلاصه اجرا، باید ماموریت شرکت و همچنین اطلاعات مهم یعنی کارمندان، رهبر و سرمایهگذاران مشخص شود
- خدمات و محصولات: در این قسمت شرکتها باید بتوانند خدمات یا محصولاتی که ارائه میکنند را شرح دهند
- آنالیز بازار: یک شرکت موفق نیاز دارد تا پیش از ورود به بازار، به خوبی رقبای خود را بررسی کند
- استراتژی مورد نظر: در این بخش شما باید تعیین کنید که سعی دارید از چه روشهایی مشتریان خود را جذب کنید و در حقیقت استراتژی شما برای زنده نگه داشتن کسبوکار چیست
- برنامههای تامین سرمایه: در این قسمت باید برنامههایی که برای تامین سرمایه شرکت دارید را بنویسید.
- بودجه: هر شرکتی نیاز به یک بودجه دارد، در این قسمت از بیزینس پلن، باید بودجه خود را تعیین کنید
در نظر داشته باشید که با طرح کسب و کار یک صفحه ای، شرکتی موفق میشود که بتواند برای مشتریان، خدمات یا محصولات جذابی با استراتژی خوب ارائه کند. در حقیقت بیزینس پلنهای عالی، در سطح وب پیدا نمیشوند، این طرح باید بر اساس نیازها و شرایط شرکت شما باشد.
طرح کسب و کار یک صفحه ای در حقیقت چیست؟
طرح کسب و کار یک صفحه ای در حقیقت چیست؟ یکی از سوالهای کارآفرینان زیادی است از زمانی که استارتآپها شروع به برجسته شدن کردند. در واقع باید گفت که طرح کسب و کار یک صفحه ای یک نسخه سادهسازی شده از طرحهای سنتی است که بیشتر بر روی هسته کسبوکار تمرکز دارد. با وجود این که یک بیزینس پلن کوتاهی است، اما همچنان از ساختار بیزینس پلنهای معمولی پیروی میکند و اطلاعات مورد نیاز را ارائه میکند.
در حقیقت باید گفت که تفاوت زیادی میان طرح کسب و کار یک صفحه ای و طرحهای کسبوکار چندین صفحهای و کامل وجود ندارد. تنها تفاوتی که میان این دو طرح دیده میشود، میزان صفحه آنها است. در طرح کسب و کار یک صفحه ای، میتوان با یک فونت 11 یا 12 متن قابل خواندن و جذابی ارائه کرد. در حالی که در طرحهای کسبوکارهای معمولی متن شامل لیستهای گزینهای و فونت بزرگتر میشود.
در طرحهای کسبوکاری که بیش از یک صفحه هستند، به جای گزینههای موردی از متنها و جملات کامل استفاده میشود. از این جهت این طرحها، از یک صفحه بیشتر هستند. در نظر داشته باشید که تفاوتی ندارد که یک صفحه یا چندین صفحه بیزینس پلن ارائه میکنید، سعی کنید که تا حد امکان نوین باشد و ساختار خود را حفظ کند.
با این حال طرح کسب و کار یک صفحه ای با ظاهر مینیمالی که دارد، خوانایی آسانتری نسبت به طرحهای چندین صفحهای دارند. از این رو امکان گسترش دادن هر بخش به صورت کامل وجود دارد اما به صورت خلاصه ارائه میشوند.
ویژگیهای مثبت بیزینس یک صفحه ای
طرح کسب و کار یک صفحه ای ویژگیهای مثبت زیادی دارد که سبب شده در سالیان اخیر میان کارآفرینان محبوب بشود. به عنوان مثال با ارائه این طرح شما میتوانید در زمان کمتری بیزینس خود را برپا کنید. از دیگر مزایای استفاده از طرح کسب و کار یک صفحه ای، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان پرزنت کردن ساده: سرمایهگذاران زمان زیادی در طول روز ندارد که بخواهند بیزینس پلنهای بلند بالا را مطالعه کنند و تصمیم بگیرند سرمایه خود را در سبد کدام کسبوکار قرار دهند. در عوض این افراد با مطالعه کردن کوتاه یک طرح کسب و کار یک صفحه ای، میتوانند به پتانسیل ایده و کسبوکار شما پی ببرند
- قابل فهم برای سرمایهگذاران: یکی از دلایلی که ارائه طرح کسب و کار یک صفحه ای به کارآفرینان پیشنهاد میشود این است که حتما نباید در حضور سرمایهگذاران آن را ارائه کنید. میتوانید این طرح را به یک ایمیل پیوست کنید و به ایمیل سرمایهگذاران مختلف ارسال کنید
- تمرکز بر روی چیزی که اهمیت دارد: در دنیای امروزی، بهتر است که هر مفهومی را تا حد امکان ساده و کوتاه کنیم تا تمرکز اصلی بر روی موارد مهم باشد. با تهیه و ارائه طرح کسب و کار یک صفحه ای، شما به صورت کامل میتوانید بر روی عوامل مهم تمرکز کنید و آنها را برجسته کنید
چه مواردی باید در یک بیزینس پلن یک برگهای باشد؟
در این بخش از مطلب، قصد داریم مواردی را معرفی کنیم که شما میتوانید در بیزینس پلن یک برگهای خود بیاورید و سرمایهگذاران متعددی جذب کنید. این طرح باید شامل 8 بخش حیاتی باشد که کمک میکند تا نظر سرمایهگذاران جلب شود.
پیش از معرفی 8 مورد مهمی که باید در طرح کسب و کار یک صفحه ای بیاید، بهتر است بدانید که این طرح به دلیل مینیمال بودن، باید شامل جملهها و پاراگرافهای کوتاه باشد. بنابراین سعی کنید هر بخش را به یک یا دو جمله محدود کنید و حتما از لیستهای موردی در طرح خود استفاده کنید تا خوانایی متن را تا حد امکان افزایش دهد و همچنین مطمئن شوید که تمامی متن در یک صفحه جا میشوند. از این رو در نوشتن طرح کسب و کار یک صفحه ای دقت کنید که همیشه اضافه کردن نکات راحتتر از این است که بخواهید قسمتهایی از متن خود را حذف کنید. در ادامه این بخش با 8 مورد حیاتی که باید در یک طرح کسب و کار یک صفحه ای آورده شود، آشنا میشوید.
مشکل
در قسمت اول باید مشکل یا نیاز مشتریان مطرح شود. در این قسمت باید تمامی عوامل مرتبط با نیازهای مشتریان خود را بنویسید و شرح دهید که این مشکل تا چقدر در زندگی افراد تاثیر دارد.
راه حل
در بخش دوم باید بتوانید راه حل مشکلی که مطرح کردید را ارائه کنید. دقت کنید که بخشهای اولیه متن از اهمیت بالایی برخوردار هستند، بنابراین سعی کنید مشکل و راه حل (محصولات یا خدمات شما و نحوه کار کردن آنها) را به بهترین شیوه ممکن ارائه کنید.
بیزینس مدل
سومین مورد در یک طرح کسب و کار یک صفحه ای بیزینس مدل است. در این قسمت باید شرح دهید که چگونه درآمدزایی میکنید. این بخش باید شامل هزینه تولید و فروش و همچنین قیمتی که قرار است مشتریان پرداخت کنند، باشد.
بازار هدف
در قسمت بعدی از بیزینس پلن یک صفحه ای باید به سراغ توصیف بازار هدف خود بروید. در این قسمت باید اشاره کنید که مشتریان شما چه کسانی هستند. در این بخش به نوعی باید پرسونای مخاطبین را برای سرمایهگذاران شرح دهید تا متوجه شوند که بازار هدف شما دقیقا چه کسانی هستند.
برتری رقابتی
در بخش بعدی از یک طرح کسب و کار یک صفحه ای باید درباره برتری رقابتی خود بنویسید. یعنی شما چه ویژگیهای خاصی به مشتریان ارائه میکنید که باید شما را به جای برندهای دیگر انتخاب کنند. همچنین باید اشاره کنید که چگونه برتریهای رقابتی شما باعث میشوند که به موفقیت برسید، مشتریان وفادار داشته باشید و … .
تیم مدیریت
در این بخش باید به توصیف تیم مدیریت خود بپردازید ساختار مدیریتی که قصد دارید در این شرکت اجرایی کنید را شیوه خلاصه و مفیدی شرح دهید. بهترین کاندیداهای مدیریت چه کسانی هستند و چه گپهای مدیریت ممکن است ایجاد شود، این موارد تنها بخشی از توصیف تیم مدیریت بودند.
خلاصهای از امور مالی
امور مالی شامل موارد خیلی مهمی مانند سود و زیان، جریان نقدینگی، ترازنامه و پیشبینیهای فروش میشود. توصیف این بخش در یک طرح کسب و کار یک صفحه ای، سختترین قسمت آن است. بنابراین سعی کنید در این قسمت تمرکز و انرژی زیادی صرف کنید. البته در نظر داشته باشید که شما همیشه میتوانید اطلاعات بیشتر در زمینه امور مالی به سرمایهگذاران ارائه کنید.
سرمایه مورد نیاز
در آخرین بخش باید میزان سرمایه مورد نیازتان را به صورت شفاف بیان کنید تا سرمایهگذاران بتوانند یک دید بازتر شما را برای سرمایهگذاری انتخاب کنند.
یکی از بهترین روشهای ایجاد یک طرح کسب و کار یک صفحه ای این است که بر روی نقاط قوت بیزینس مورد نظر تمرکز کنید. اگر هم اکنون عملکرد بهتری در زمینه امور مالی دارید، تمرکز و زمان بیشتر را برای نوشتن قسمت مالی اختصاص دهید. در این روش نقاط قوت شما برجسته میشوند و میتوانید توجه سرمایهگذاران زیادی را جلب کنید.
چگونه یک بیزینس پلن یک برگهای به شیوه خیلی ساده بنویسیم؟
بیزینسهای پلنهای امروزی دیگر نیازی ندارند که چندین و چند صفحه باشند. با طرح یک بیزینس پلن تنها در یک صفحه بتوانید به راحتی تمامی عناصر مورد نیاز به را به نمایش بگذارید. در این بخش چند نکته مهم را برای نوشتن یک طرح کسب و کار یک صفحه ای معرفی میکنیم تا بتوانید نتیجه بهتری داشته باشید.
در ابتدا باید عناصر که میخواهید در بیزینس پلن خود بیاورید را مشخص کنید. جهت در نظر گرفتن این نکته، پیشنهاد میشود بخشهای بالایی متن را مطالعه کنید. با مشخص کردن عناصری که میخواهید درباره آنها در طرح خود بنویسید، به این آگاهی میرسید که باید چه میزان کلمه در هر بخش از متن نوشت.
در نوشتن طرح کسب و کار یک صفحه ای حتما در نظر داشته باشید که از جملات باید کوتاه باشند. همچنین استفاده از لیستهای موردی نیز برای کوتاهتر شدن متن پیشنهاد میشود. سومین نکته این است که بر روی محتوای بیزینس پلن توجه ویژهای داشته باشید. فرمت و شکلدهی به بیزینس پلن مهم است اما تمرکز بر روی محتوای این طرح اهمیت بیشتری دارد.
در آخرین نکته برای نوشتن یک بیزینس پلن یک صفحه ای باید بدانید که شما همواره میتوانید این طرح را تغییر و بهبود دهید. بنابراین سعی نکنید تا بینقصترین طرح ممکن را بنویسید، زیرا باید در گذر زمان نقصهای موجود را از بین ببرید. البته که باید بهترین تلاش خود را در نوشتن طرح کسب و کار یک صفحه ای انجام دهید، اما بیش از حد به جزئیات توجه نکنید.
چگونه ساختار طرح کسب و کار یک صفحه ای با باقی بیزینس پلنها متفاوت است؟
ساختار طرح کسب و کار یک صفحه ای تفاوت چندانی با باقی بیزینس پلنها ندارد. تنها این نکته را باید بدانید که در بیزینس پلنهای یک صفحهای، باید تمامی مطالب در یک صفحه نوشته شوند و همچنین از فونتی استفاده شود که بیشتر مردم بتوانند آن را بخوانند. طرح کسب و کار یک صفحه ای این اطمینان را میدهند که میتوانند خیلی خلاصه اما مفید، پیامهای شما را به سرمایهگذاران برسانند.
با طرح یک بیزینس پلن موفق، نظر سرمایهگذاران را جلب کنید
طرح بیزینس پلن همواره با یک هدف کلی انجام میشود و آن هم انتقال دادن اطلاعات با ارزش یک شرکت است. بیزینس پلنهای مختلفی امروزه وجود دارند، اما یکی از بهترین آنها بیزینس پلن یک صفحه ای است. این بیزینس پلنها به دلیل کوتاه و شفاف بودن، به بهترین شکل ممکن اهداف و اطلاعات شرکت را به خواننده منتقل میکند. از این رو میتوانید در صورت داشتن بیزینس پلن نوین و جذاب، نظر خیلی از سرمایهگذاران را جلب کنید.