اگر طرفدار بازی فوتبال باشید، میدانید همیشه این تیمهای پرستاره نیستند که افتخار آفرینند! بلکه تیمهایی که مربیان آنها توانستهاند استعداد بازیکنان را به بهترین نحو به کار بگیرند پیروز میدان بودهاند. تاریخ بازیهای گروهی بهخصوص فوتبال، پر است از داستان مربیانی که ستارهها را به اوج رساندهاند، از بازیکنان گمنام، ستاره آفریدند و استعداد تک تک اعضای تیم را در راستای قهرمانی به کار گرفتهاند.
این همان چیزی است که از آن به مدیریت استعداد یاد میکنیم.
ویکیپدیا، مدیریت استعداد را اینگونه معنا میکند که:
انتظاری که از سرمایه و نیروی انسانی سازمان خود داریم و برنامهریزی که بر مبنای آن میکنیم تا اهداف سازمان را محقق گردانیم.
اما در این پادکست مدیریت استعداد اینگونه معنا میشود که:
سیستمی برای شناسایی، استخدام، پرورش، ارتقا و نگهداری افراد مستعد با هدف بهینه کردن توان سازمان در تحقق اهداف کسبوکار.
این پادکست به بررسی کلی مفهوم، مدیریت استعداد در سازمان میپردازد.
ویکیپدیا
آنچه در تعاریف مختلف مدیریت استعداد، مشترک است این است که باید استعداد افراد در خدمت اهداف سازمان مدیریت شود. مدیریت استعداد از لحظه تدوین چارت سازمانی، تا انتشار آگهی استخدام، مصاحبه، جذب نیرو، نوشتن شرح شغلی، ترتیب برنامههای آموزشی، تفویض اختیارات، تیم سازی ها و … ادامه خواهد داشت.
اگر بااستعدادترین افراد را استخدام کردهاید و میبینید …
انگیزه کافی را برای کار ندارند،
از استعداد خود بهره نمیبرند،
در کار گروهی ضعیف عمل میکنند،
کارهایی خارج از وظایف خود انجام میدهند،
تمرکز ندارند،
رشد و پیشرفت نمیکنند،
در راستای اهدافتان حرکت نمیکنند،
و در نهایت از سازمان شما کوچ میکنند؛
در مدیریت استعداد سازمان مشکل دارید.
اگر نمیتوانید…
افراد مستعد را شناسایی کنید،
افراد مناسب را برای جایگاه مناسب انتخاب کنید،
و یا افراد مناسب را برای سازمان انتخاب کنید؛
در مدیریت استعداد سازمان مشکل دارید.
اگر نمیتوانید …
تیم سازی کنید و روحیه کارگروهی را در افراد ایجاد کنید،
برای افراد شرح شغلی تعریف کنید،
برنامه ارتقا فردی و سازمانی داشته باشید،
و افراد را وفادار و باانگیزه نگه دارید؛
در مدیریت استعداد سازمان مشکل دارید.
مدیریت استعداد یکی از داغترین مباحث حوزه مدیریت منابع انسانی است. افراد ویژگیهای فردی، مهارتها و استعدادهای متفاوتی دارند. یک تیم موفق تیمی است که افراد آن بر اساس استعداد، مهارتها و ویژگیهای شخصی منحصربهفرد خود چیدمان شدهاند و مدیریت میشوند.
چنانچه گرافیست شما، تیم را ترک کند، هیچوقت گرافیست بعدی جایگزین دقیق او نخواهد شد. چراکه فرد جدید، استعداد و ویژگیهای جدیدی دارد، حتی اگر مهارتهایی مشابه داشته باشد. این وظیفه یک مدیر است که استعداد افراد تیم را بداند و آن را مانند قطعات پازل کنار هم بچیند.
مدیریت استعداد
مدیریت استعداد، یک دانش و مهارت است. قوانین و استراتژیهای خود را دارد.
یک مدیر باید اهداف سازمان را بداند. برای رسیدن به اهداف، بتواند استراتژی تعریف کند. برای تحقق استراتژی، ملزومات آن را بشناسد. بداند به چه افرادی با چه مشخصاتی نیاز دارد. چگونه این افراد را جذب کند. چگونه از میان افراد مختلف، مناسبترین را انتخاب کند. چگونه افراد با استعدادهای مختلف را به کار گیرد. چگونه استعداد افراد را رشد و توسعه دهد. چگونه تیم خود را در جهت رسیدن به اهداف هدایت کند…
بسیاری از این مباحث در دورههای مدیریتی در سرفصلهای درسی مدیریت منابع انسانی به مدیران آموزش داده میشود. شاید مدیران، طبق تجربیات کاری خود به راهحلهایی شخصی برای مدیریت استعداد افراد سازمان رسیده باشند. اما استفاده از دانش و منابع روز این علوم کمک میکند تا به جای آزمون و خطا، از شیوههای مستند و آزموده شده استفاده کنیم.
به دنبال چه افرادی برای سازمان باشیم؟ تیم فعلی چه استعدادهایی را کم دارد؟ کجا باید فردی را ارتقا داد و کجا باید او را در جایگاه خود نگه داشت؟ چه زمانی پاداش و چه زمانی جریمه ایجاد انگیزه میکند؟ تا کجا باید تفویض اختیار کرد؟ چه آموزشهایی را برای کدام نیروها داشته باشیم؟
پادکستهای مدیریتی “رادیو کسبوکار ماهان” هر بار، یکی از مباحث مدیریتی را به صورت خلاصه مورد بررسی قرار میدهد. برای پاسخ به سؤالات خود در حیطه کسبوکار، همراه آن باشید.