سلام به شما خواننده گرامی. در این مطلب درباره کسب و کار صنایع غذایی مطالبی را یاد خواهید گرفت. ابتدا به صورت خیلی خلاصه درباره کسب و کار میخوانید، سپس درباره راه و شیوه ورود صنایع غذایی و مواد غذایی به کسب و کار صنایع غذایی، مطالبی را خواهید خواند، در ادامه با کسب و کار غذایی بیشتر آشنا خواهید شد و در انتها، چند نمونه کسب و کار صنایع غذایی را خواهید دید.
کسب و کار
قسمت اعظم زندگی همه ما به شغلهایمان وابسته است و شغلهایمان، همان کسب و کارهایمان هستند که هر شخصی به کار خاصی مشغل است. کسب و کار تعدادی خدماتی است، کارهای مشاوره، زیر مجموعه آن خواهند بود. کسب و کار تعدادی هم تولیدی است، محصول ارگانیک باغها و زمینهای کشاورزی را دریافت میکنند و آنها را به یک محصول فرآوری شده تبدیل میکنند، مثل کارخانه تولید رب گوجهفرنگی که تعداد زیادی نیروی کار را نیز استخدام کرده است.
کسب و کار به زبان ساده یعنی شغلی که فرد دارد و برای کسب درآمد به آن مشغول است.
ورود صنایع غذایی به کسب و کار
باغبان و کشاورز شغلی دارند که طی آن، مواد غذایی خام را به بازار وارد میکنند. برخی افراد واسط بین مواد غذایی خام (ارگانیک) و محصول تولیدشده حاصل از آن هستند. این افراد که ممکن است شامل چند نفر تا یک شرکت بزرگ شوند، کسب و کار صنایع غذایی را دارند؛ اما چگونه وارد بازار میشوند؟
شرکتی گندم را به ماکارونی تبدیل میکند زیرا طی فرایندی مثل تحقیقات بازار به این نکته پی برده است که بازار به محصولی مثل ماکارونی نیاز دارد و در صورتی که آن را تهیه کند، خریدار خواهد داشت.
آشپز یا رستوران، مواد غذایی خام را با هنر آشپزی ترکیب میکند و غذایی خوشمزه میسازد که مردم برای خرید آن، به رستوران مراجعه خواهند کرد.
میتوان کسب و کار صنایع غذایی به راه انداخت؟
دیدن شرکتها و غولهای بزرگی که در سطح جهان مشغول به کسب و کار صنایع غذایی هستند، به تنهایی دلیل کافی و مناسبی برای راهاندازی کسب و کار صنایع غذایی است؛ اما فقط باید قبل از اقدام به آن، به جواب این سوال بپردازید که چطور میتوان کسب و کار موفقی را راه انداخت بهگونهای که محکوم به شکست نشود؟
کسب و کار صنایع غذایی یک بازار بسیار قوی و گسترده است، بازاری که رقابت در بخشهای مختلف آن یکسان نیست. شما باید در ابتدا برای خود مشخص کنید که میخواهید در کدام بخش فعالیت کنید. البته توجه به رقبا در این انتخاب، خالی از لطف نیست؛ زیرا رقابت با شرکت بزرگی که بیشتر بازار را گرفته است، تصمیم درستی نیست.
یک خدمت محدود و عالی یا گستره زیادی از خدمات مواد غذایی؟
رستورانهای زنجیرهای مرغ کنتاکی (KFC) یا مکدونالد را نگاه کنید، خدمت آنها شامل همه محصولات غذایی نمیشود. آنها سعی کردهاند، خدمت خاصی را به شکل عالی ارائه دهند. هر کدام شعار و هدف خاصی دارند که در راستای آن گام بر میدارند. پیشنهاد ما نیز به شما، راهاندازی کسب و کار صنایع غذایی در یک حیطه خاص است.
باید حتما خیلی بزرگ باشید تا بتوانید کسب و کار صنایع غذایی خودتان را راهاندازی کنید؟
همه شرکتها از گامهای کوچک شروع کردهاند و به مرور با رشد و پیشرفت خود، بزرگ شدهاند. شما نیز با ایدههای کوچک کارتان را شروع کنید. دیدن کسب و کارهای موفق دیگران، میتواند ایدههای خوبی را در ذهنتان ایجاد کند.
چند نمونه کسب و کار صنایع غذایی
نمونههای مختلفی از کسب و کار صنایع غذایی وجود دارد. در ابتدا کسب و کارهای موفق کشور خودمان را ببینیم.
کسب و کار صنایع غذایی موفق ایران
- بهروز
آقای بهروز فروتن، متولد ۱۳۲۴، بنیانگذار این صنایع غذایی بود.
- تک ماکارون
آقای احمد صادقیان، متولد ۱۳۲۲، بنیانگذار این صتعت بود.
- تلاونگ
این شرکت در سال ۱۳۵۶ متولد شد.
- گلها
در سال ۱۳۱۸ در زمینه ادویهجات شروع به کار کرد و سال ۱۳۴۵ عرضه به روش بستهبندی را آغاز کرد.
- درنا
شرکت تولید کیک که در سال ۱۳۴۴ کار خود را آغاز کرد و به مرور آن را گسترش داد.
- سحر
در سال ۱۳۷۰ افتتاح شد و سه سال بعد به بهرهبرداری رسید.
- دلپذیر
در سال ۱۳۲۸ کار خود را با تولید چند نوع کمپوت و مربا آغاز کرد.
- تبرک
افتتاح این شرکت در سال ۱۳۷۷ بود.
- مانا
بیش از چهل سال است که در زمینه تولید ماکارونی فعالیت میکند.
- یک و یک
در سال ۱۳۴۶ شروع به کار کرد.
موارد بالا شرکتهای بزرگ از کسب و کار صنایع غذایی امروز کشور بودند، شما میتوانید زندگینامه خالق و سازندههای این کسب و کارهای بزرگ را بخوانید، مسیر رشد و توسعه آنها پیگیری کنید و از آنها برای راهاندازی کسب و کار خود یاد بگیرید.
کسب و کارهای کوچکتری هم هستند که مثال آنها میتواند برایتان مفید باشد.
کسب و کار صنایع غذایی کوچک؛ برای گرفتن ایده مناسب شما
شغلهای کوچکی در ارتباط با مواد غذایی وجود دارند که فعالیت و حضور در آنها، میتواند شغل آینده شما باشد. الزامی نیست که کسب و کارتان بسیار بزرگ باشد، همین که نیازهای بخشی از جامعه را برطرف کنید و کسب و کارتان بتواند نیاز مادی شما را برآورده کند یعنی کسب و کار صنایع غذایی شما موفق است.
حال با چند نمونه کسب و کار صنایع غذایی که میتواند شغل آینده شما باشد، آشنا میشویم:
تولید میوه خشک
شما میتوانید میوههای مختلفی را از بازار یا زمینهای کشاورزی خریداری کنید، سپس آنها را به روش استاندارد و مناسب خشک کنید. آنها را در بستههای مختلف با طعمهای گوناگون بستهبندی کنید و برای فروش به نمایش بگذارید.
میتوانید به مغازههای فیزیکی و خواروبار فروشیها مراجعه کنید یا اینکه در وبسایت و در فضای آنلاین، اقدام به فروش آنها کنید. همانگونه که همین الان هم وبسایتهایی در این زمینه وجود دارند.
کمپوت میوه
کمپوت میوه نیز میتواند کسب و کار صنایع غذایی شما باشد. برای شروع این کار کافی است که مقداری میوه تهیه کنید، بهاندازه بجوشانید و به تناسب، شکر به آن اضافه کنید. اینگونه شما کمپوت میوههای متنوعی را خواهید داشت که طبیعی و بدون نگهدارنده تهیه شدهاند و مردم میتوانند آنها را از شما خریداری کنند.
لبنیات سنتی
کارخانههایی وجود دارند که به صورت صنعتی و در ابعاد بزرگ، شیر را به لبنیات تبدیل میکنند و در این فرایند از مواد نگهدارنده استفاده میکنند. شما میتوانید با دانش و تجربهای که از تجربه خود دریافت کردهاید، از شیر سنتی و محلی، لبنیات سنتی یعنی ماست، کره، دوغ و… را تهیه کنید. مردمی که به خوراکیهای سنتی علاقهمندند، مشتری شما خواهند بود.
ماست میوهای
شما میتوانید ماستهایی را با طعم میوه بسازید. طعمدار کردن ماست، هنر شما خواهد بود که طی آن، طعمهای گوناگونی را به ماست اضافه خواهید کرد.
بستهبندی حبوبات
چه این موضوع (فروش حبوبات بستهبندی شده) را بپذیرید یا پذیرش آن برای شما سخت باشد، شغل بعضی از افراد، بستهبندی حبوبات است. آنها با بستهبندی شکیل و مناسب حبوبات، بهداشت و فروش این مواد را ساده میکنند و کارشان نیز نتیجه میدهد.
خود شما، وقتی وارد یک مغازه شوید، کدام را ترجیح میدهید؟ حبوبات فلهای یا بستهبندی شده.
رستوران با غذاهای محلی
غذاهای محلی همواره طرفدارهای خاص خود را دارد. مردم محلی، خرید غذاهای خانگی و سنتی را بهداشتیتر میپندارند. مسافران نیز به امتحان کردن غذاهای محلی رغبت بیشتری نشان میدهند. تازه اگر بتوانید شهرتی به پا کنید، مسافرانی را خواهید داشت که صرفا برای امتحان کردن غذای شما آمدهاند.
رستوران غذاهای محلی، پتانسیل بالایی برای تبدیل به یک کسب و کار مواد غذایی دارد.
غذای سالم کودکان
دنیای امروز سرعت زیادی پیدا کرده و همانطور که فستفودها به دنیای افراد بزرگسال راه پیدا کردهاند، غذاهای آماده به دنیای کودکان نیز وارد شدهاند.
والدینی هستند که دغدغه غذای سالم و مفید را برای کودکان خود دارند و از نظر مالی نیز وضع مناسبی دارند اما فرصت کافی را برای تهیه غذاهای خانگی ندارند. این والدین، وقتی از وجود غذای سالم کودکان مطلع شوند، به مشتریان ثابت شما تبدیل خواهند شد.
نان فانتزی
نانهای لواش، بربری و سنگک نانهای مورد توجه عموم مردماند، علاوهبر این نانها، نانهای فانتزی نیز راه خود را به سفرههای مردم باز کردهاند. تعدادی از مردم، نان فانتزی را خوشمزهتر، سالمتر و مناسبتر میدانند و از آن برای سفره و زندگی خود استفاده میکنند. شما میتوانید مهارتهای مورد نیاز برای ساخت نان فانتزی را فرا بگیرید، سپس اقدام به ساخت و عرضه نان فانتزی نمایید. مشتریان این نوع نان، راه خود را به مغازه شما پیدا خواهند کرد.
آبمیوه فروشی
کسب و کارهای زیادی هستند که بهطور مستقیم با میوه سر و کار دارند، آبمیوه فروشی نیز یکی از آنهاست. میوهها، سرشار از مواد مغذی و ویتامینهای متنوعاند. مردمی که به سلامتی خود اهمیت میدهند، مشتری شما خواهند شد.
فست فود
سرعت بالای دنیای امروز، راه همه ما را به فست فودها باز کرده است. آشپزی و تولید غذای خوشمزه با مواد فست فودی، یک هنر است. اگر این هنر را دارید، میتوانید در این کار به فعالیت مشغول شوید؛ اما اگر به این هنر مسلط نیستید، میتوانید از طریق دورههای آموزشی یاد بگیرید تا دکان بهتری داشته باشید. آشپز خوب، میتواند مشتری را به دنبال خود بکشاند.
بستنی رژیمی
مردم زیادی هستند که به علت چاقی یا برای حفظ سلامت خود، رژیم میگیرند و از طرفی، تقریبا همه به بستنی علاقهمندند. شما میتوانید با راهاندازی یک مغازه رژیمی، بستنیهای رژیمی را به مردم بفروشید. این بستنیها، ضمن مزه خوبی که دارند، به سلامتی شما آسیبی نمیرسانند.
تهیه رب گوجهفرنگی
رب گوجهفرنگی با ذائقه ما ایرانیها گره خورده، بهگونهای که بیشتر مواد غذایی ما دارای رب گوجهفرنگی است. حتی شرکتهای بزرگی نیز برای تامین رب گوجهفرنگی ایجاد شدهاند.
به دلیل مزایایی که رب گوجهفرنگی سنتی دارد، مثل رعایت بهداشت، مواد اولیه سالم و…، شما میتواند کسب و کار مواد غذایی رب گوجهفرنگی را به صورت فصلی داشته باشید.
تهیه آرد
تعدادی از مردم هستند که به آرد نیاز دارند. شما میتوانید از گندم، آرد تهیه کنید یا اینکه مزرعه گندم داشته باشید و به جای فروش گندم به صورت خام، آن را به آرد تبدیل کنید و بعد بفروشید.
مزیت آرد سنتی، دارا بودن سبوس است.
فرآوری سبزیجات
مردم از سبزیجات در غذاهای خود استفاده میکنند، مگر میشود ایرانی باشید و طعم لذیذ قرمه سبزی را نچشیده باشید. تهیه سبزی خورشتها کار سادهای نیست. ضمن وقتگیر بودن، نیاز به دانش و مهارت نیز دارد؛ مواردی که همه مردم، آنها را ندارند.
شما میتوانید کسب و کار فرآوری سبزیجات را راهاندازی کنید. سبزیجات خام را تهیه کنید و آنها را پاک کنید، بپزید و به مردمی که خواهانش هستند، بفروشید.
انواع ترشیجات
درست کردن یک ترشی خوشمزه کار سادهای نیست. هنر ساخت ترشی را دارید؟ از آن بهره ببرید و ترشیهایتان را بفروشید. این کارتان خدمتی به دیگران است؛ زیرا از هدر رفت مواد غذایی به دلیل نداشتن دانش ساخت ترشی جلوگیری میکند.
فروشگاه مواد غذایی
کسب و کار الزاما تولید یک محصول و فروش آن نیست. کسب و کار مواد غذایی شما میتواند یک فروشگاه یا هایپر مارکت باشد که محصولات مختلفی را برای فروش، در خود دارد:
- میوه
- لبنیات
- مواد ارگانیک
- کیک
- قهوهفروشی
- شیرینی
- پیتزا
- غذای دریایی
- غذای محلی
- نوشیدنی
- کافه
- سبزیجات
- گوشت
- غذای حیوانات
- عسل
خدمات مواد غذایی
کسب و کار مواد غذایی شما میتواند ارائه خدمات غذایی و مربوط به غذا باشد. مثلا:
- مشاوره تغذیه
- خدمات پذیرایی مراسم
- تحویل غذا
- اجاره کالا پذیرایی
آموزش آشپزی
شما حتی میتوانید مهارت و دانش خود را به دیگری بفروشید. میتوانید آنها را در قالبهای زیر ارائه کنید:
- ویدیو
- کتاب
- سایت
میتوانید هنرتان را در قالب مربی خصوصی به دیگری واگذار کنید و در ازای مزدی، دیگری را از هنرتان بهرهمند کنید.
تامین و تولید مواد غذایی
کار شما میتواند مزرعه داری و پرورش مواد غذایی باشد. موارد زیر نمونههایی از آن هستند:
- توت، خیار، سیبزمینی، بادام، کندوتنبل و…
- پرورش ماهی
- پرورش گیاهان دارویی
- پرورش قارچ
- تامین مواد اولیه
سخن پایانی
کسب و کار صنایع غذایی بسیار گسترده است. شما اکنون باید بتوانید ایدههایی را برای شروع کسب و کار مواد غذایی خود داشته باشید و یکی از آنها را اجرا کنید. مطمئن باشید که با پشتکار و تلاش میتوانید کسب و کارتان را به سمت جلو ببرید و آن را به نتیجه برسانید. فقط نا امید نشدن و استفاده از تجربه دیگران را فراموش نکنید.