ماهان

3 نکته برای ایجاد تغییر شغل در دهه ی 40 سالگی

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید

    استخدام افراد بالای ۴۰ سال

    بحث‌های زیادی در مورد سوگیری جنسیتی، تعصب نژادی و تعصب فرهنگی در محل کار وجود دارد و هرکدام به دلایل زیادی اهمیت دارند؛ اما شاید یکی از بزرگ‌ترین و مشکل‌سازترین انواع سوگیری که با آن مواجه هستیم، سوگیری سنی است.

    اغلب مدیران، افراد را براساس سن آن‌ها ارزیابی می‌کنند و این مسئله اکنون به چالشی بزرگ در محل کار تبدیل شده است.

    طبق تحقیقاتی که مکنزی برای Deloitte انجام داده است، آن‌ها از حدود ۱۰ هزار شرکت پرسیدند که «آیا در سازمان شما سن مزیت رقابتی محسوب می‌شود یا ضعف رقابتی؟» پاسخ سوال احتمالا شما را شگفت‌زده نخواهد کرد.

    بیش از دو سوم شرکت‌ها، سن بالاتر را یک نقطه شعف رقابتی می‌دانستند. این نتیجه با داده‌های AARP مطابقت دارد که نشان می‌دهد، دو سوم افراد ۴۵ تا ۷۴ ساله، تبعیض سنی را تجربه کرده‌اند.

    کار برای افراد بالای ۴۰ سال

    شرایط مالی سبب شده افراد زیادی به فکر کار کردن در سن‌های بالا باشند. این مسئله فقط به ایران محدود نیست. به‌عنوان مثال، براساس گزارش اداره کار ایالات متحده، ۴۰٪ از افراد بالای ۴۰ سال و این تعداد احتمالا در سال‌های آینده نیز افزایش خواهد یافت. 

    طبق گفته موسسه تحقیقات مزایای کارکنان آمریکا (Employee Benefit Research Institute) در میان افراد بازنشسته، ۷۹٪ از آن‌ها همچنان قصد دارند تا مقداری درآمد جانبی داشته باشند. برخی از کارهای مناسب افراد بالای ۴۰ سال عبارتند از:

    • پرستار
    • برنامه‌ریز رویداد
    • متخصص سئو
    • مترجم
    • دستیار دندانپزشک
    • دستیار پزشکی

    شروع کار در چهل سالگی

    شروع کار در ۴۰ سالگی مزایای بسیار زیادی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به استفاده از سال‌ها تجربه مختلف و همچنان داشتن زمان کافی برای رشد در حوزه‌ای جدید اشاره کرد. تغییرات شغلی در میان‌سالی می‌تواند رضایت شغلی، سلامت روانی و رضایت کلی از زندگی را افزایش دهد.

    با این حال، چالش‌هایی مانند افزایش مسئولیت‌ها و شک داشتن می‌توانند سر راه شما قرار بگیرند. استراتژی‌های شروع کار موفقیت‌آمیز شامل نقش‌های جدید، شناسایی مهارت‌ها و توسعه مهارت‌های جدید اشاره کرد. این مسئله در مورد یافتن تعادل بین استفاده از تجربیات گذشته و پذیرش فرصت‌های یادگیری جدید برای این کار است.

    تغییر شغل در چهل سالگی می‌تواند تبدیل به جنگی درونی شود. شما در حال ترک شغلی هستید که احتمالا در آن به یک جایگاه یا سطح بالایی از تخصص رسیده‌اید و درآمدی دارید که بازگوی سال‌های سپری‌شدۀ شماست.
    اما برای افراد بسیاری، رها کردن شغل در صورت نداشتن مهارت در حوزه‌ٔ دیگر، ریسکی خطرناک است؛ همچنین برای بسیاری از زنانی که در دهۀ ۴۰ سالگی قرار دارند و به‌دنبال شغلی هستند و امید بسته‌اند که بعد از ترک کار به علت بچه‌دار شدن بتوانند دوباره کار کنند، پیدا کردن کار ممکن است چالش‌برانگیز باشد.
    ویکی سالمی بیش از ۱۵ سال در شرکت‌های استخدامی و منابع انسانی کار می‌کرد، که تصمیم گرفت به‌عنوان یک مربی و مشاور، کسب‌وکار خودش را داشته باشد.

    امروزه، او حرفه‌ای‌ترین افراد را در زمینهٔ شغل‌یابی و معرفی برندهای شخصی آموزش می‌دهد و علاوه‌بر این، به‌عنوان مشاوری حرفه‌ای در وب‌سایت Monster.com مشغول به کار است.
    در ادامه به ۳ قدمی که از نگاه ویکی سالمی باید بردارید تا بتوانید در دهۀ ۴۰ سالگی شغل خود را عوض کنید، خواهیم پرداخت.

    ۳ نکته برای گذر از بیکاری در چهل سالگی

    1. تمامی نگرانی‌هایی که در مورد افزایش سن خود دارید را فراموش کنید.

    سالمی می‌گوید هیچ‌گاه حس نکرده که سن او تاثیری در فرآیند کار پیدا کردن دارد:

    «من تخصص و مهارت بیشتری را در بین افرادی که در دههٔ ۶۰ زندگی خود قرار داشته‌اند نسبت به ۴۰ ساله‌ها دیده‌ام.»
    او می‌گوید:

    «از لحاظ فنی نیز، ۴۰ بعد از ۳۰ است.»

    اگر از تغییر شغل در بازه‌ای از زندگیتان ناراحت هستید، سالمی توصیه می‌کند که با زنانی که به‌تازگی تغییر شغل بزرگی داشته‌اند صحبت کنید. او بر این باور است:

    «قطعا دلیلی برای تغییر شغل شما وجود دارد؛ شما تنها کسی نیستید که مجبور به تغییر شغل است.
    افراد بسیاری نیز مانند شما هستند؛ بنابراین به افرادی که در این مجموعه قرار دارند و شرایط شما را دارند، بپیوندید»

    درخواست سالمی از شما این است که از خود بپرسید:

    چه موانعی سرِ راه این افراد وجود داشته است؟ چگونه توانسته‌اند بر این موانع غلبه کنند؟ چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟ او معتقد است:

    «شاید این کار خیلی راحت‌تر و سریع‌تر از آنچه که تصور می‌کرده‌اند بوده و تنها افسوس این‌که چرا زودتر اقدام به تغییر شغل نکردند، برایشان باقی مانده است.»

    در یک مصاحبه شغلی، سالمی به مشتریانش پیشنهاد می‌دهد که از سن خود به‌عنوان یک نقطهٔ قوت و باارزش بهره ببرند. او می‌گوید که افزایش سن برای شما تجربه و مهارت به ارمغان می‌آورد و شما می‌توانید تجربه و مهارت خود را به دیگران بفروشید.

    سالمی بر این باور است:

    «هیچ‌کس نمی‌تواند جایگزینی برای ارتباطاتی که شما با مردم برقرار کرده‌اید پیدا کند و هیچ‌کس نمی‌تواند تجربه و مهارتی که با افزایش سن به‌وجود می‌آید را برای شما به تصویر بکشد.»

    1. حضورتان را در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های آنلاین پررنگ کنید

    سالمی در این خصوص می‌گوید:

    «هر فردی باید در شبکه‌های اجتماعی حضور فعال داشته باشد؛ زیرا این حضور، هم جنبهٔ شخصی و هم جنبهٔ حرفه‌ای دارد.
    در واقع شبکه‌های اجتماعی می‌توانند بیانگر تصویری شفاف، هوشمندانه و مهم از شما باشند.»

    به‌عنوان مثال، گوگل برای استخدام مدیر یا کارمند جدید، به شبکه‌های اجتماعی آن فرد توجه ویژه دارد.

    سالمی به ما خاطرنشان می‌کند که در بسیاری از موارد، پروفایل شبکه‌های اجتماعی شما ممکن است اولین تاثیرگذاری را داشته باشد:

    «مسئولین استخدام در شبکه‌های اجتماعی می‌چرخند تا شخص استخدامی بعدی را انتخاب كنند.
    علاوه‌بر این، وقتی برای یک مصاحبه کاری به جایی می‌روید، آن‌ها پروفایل شما را چک می‌کنند تا ببینند آیا نقاط مثبت یا منفی وجود دارد که در رزومهٔ شما قید نشده باشد.»

    پروفایل شبکه‌های اجتماعی خود را متناسب با شغلی که در جستجوی آن هستید یا متناسب با آن حرفه‌ای که در ذهنتان تصور دارید، بسازید.

    حساب‌های کاربریتان را آن‌گونه که می‌خواهید بسازید. مهار‌ت‌ها و تجربیات شغل سابق‌تان که در راستای اهداف شغل آینده‌تان موثر است را توصیف کنید.
    تصور کنید که وب‌سایت شخصی خودتان را دارید.
    سایت‌هایی مانند Squarespace، branded.me و wix.com همگی با پلتفرم‌های رایگان سایت‌سازی ایجاد شده‌اند که به‌راحتی در اختیار عموم مردم قرار دارند.

    وب‌سایت خود را به‌صورت یک رزومه در بیاورید؛ به‌نوعی که پیچیده نبوده و در عین حال، ظاهری حرفه‌ای نیز داشته باشد.

    1. از مهارت‌های سادهٔ خود، بیشترین بهره را ببرید

    این مهارت‌ها به‌راحتی قابل انتقال هستند و از نگاه سالمی در هر صنعتی نیز کاربرد دارند. در بیشتر موارد، کارفرمایان برای این‌گونه مهارت‌هایی که فراتر از مهارت‌های تکنیکی هستند، ارزش بسیار زیادی قائل هستند؛ زیرا مهارت‌های تکنیکی را می‌توان آموزش داد.

    آن‌ها می‌خواهند دربارهٔ توانایی شما در برقراری یک ارتباط خوب، خوب کار کردن با دیگران، دوست خوب بودن، قابل اعتماد بودن و همچنین محترم بودن که همگی از ویژگی‌های یک کارمند خوب هستند، مطمئن شوند.
    سالمی مراحل آماده شدن محور کاری خود را یادآوری می‌کند:

    «من به ندای قلبم گوش دادم؛ می‌دانستم که زمان آن رسیده که کاری انجام دهم تا در جامعه شخصی تاثیرگذار باشم. کار غیرمعمولی نیست که چند قدم به عقب برگردید و نگاهی به عملکرد خودتان بیندازید.

    به این فکر می‌کردم که چگونه می‌توانم به مردم کمک کنم؟ چگونه در پایان سال ۲۰۱۶، ۲۰۱۷ و غیره از خودم راضی خواهم بود؟»

    این سوالات از سن ۲۰ تا ۳۰ سالگی بیشترِ ذهن اشخاص را به خود درگیر می‌کنند؛ اما به نظرِ سالمی این سوالات به‌صورت بحرانی‌تری در دههٔ چهل زندگی (سن ۴۰ تا ۵۰ سالگی) بیشتر دیده می‌شوند که امید بستن به کار فعلی یا تغییر شغل را با خود به‌همراه خواهند داشت.

    معمولا گفته می‌شود که تغییر شغل در دههٔ چهل زندگی، در صورتی که با بررسی و استراتژی باشد، کاملا موفقیت‌آمیز است و کار برای افراد بالای 40 سال نیز به‌راحتی در دسترس خواهد بود و شما به آنچه می‌خواستید، رسیده‌اید.

    ۴ حوزه برای شروع کار در چهل سالگی

    طبق مطالعه‌ٔ Gallup در سال ۲۰۲۲، انتظار می‌رود سن بازنشستگی برای آمریکایی‌ها به ۶۶ سال برسد. در ایران نیز سن بازنشستگی برای مردان ۶۰ سال و برای زنان ۵۵ سال است.

    همچنین در سال ۱۴۰۲ به‌صورت اختیاری می‌توانید سن بازنشستگی خود را ۲ سال افزایش دهید.

    با توجه به اعدادی که در بالا اشاره کردیم، در ۴۰ سالگی شما هنوز بیش از نیمی از زندگی حرفه‌ای خود را پیش رو دارید.

    یک مسیر شغلی جدید که به علایق شما کمک می‌کند، هدفمندی و تعلق لازم برای رسیدن به دوران بازنشستگی را در شما پرورش می‌دهد؛ با توجه به این نکات شما می‌توانید مطمئن باشید که کار برای افراد بالای 40 سال پیدا خواهد شد.

    البته اگر برای تغییر شغل آماده نیستید، امتحان کردن این موارد می‌توانند در تغییر شغل در چهل سالگی به شما کمک کنند:

    • کار داوطلبانه: اگر مشتاق کمک به مردم هستید، به‌صورت داوطلبانه در خیریه‌ها یا بیمارستان‌ها کار کنید.
      موقعیت‌های داوطلبانه‌ٔ مختلف را در محیطی که دوست دارید امتحان کنید تا ببینید چه‌کاری برای شما از همه مناسب‌تر است.
    • کارهای مرتبط با کدنویسی: مشاغل مرتبط با فناوری بی‌پایان هستند.
      بنابراین فهمیدن اینکه آیا از کارهای کامپیوتری مانند برنامه‌نویسی بعد از چهل سالگی یا طراحی اپلیکیشن لذت می‌برید، ممکن است شما را به‌سمت شغلی پُردرآمد سوق دهد.
    • دوره‌های هنری: اگر قبلا کارهای هنری انجام داده‌اید یا می‌خواهید خلاقیت خود را بالا ببرید، وارد یک دوره‌ٔ فنی شوید تا اصول اولیه‌ٔ آن را یاد بگیرید.
      عکاسی، نقاشی، خیاطی، سرامیک‌کاری یا خطاطی می‌توانند به شما کمک كنند تا متوجه شوید که آیا ایجاد کسب‌وکار جدید برای شما بهتر است یا باید وارد حرفه‌ای خلاقانه مانند طراحی گرافیک شوید.

    با توجه به موارد بالا، خارج از چارچوبِ یک حوزه‌ٔ شغلی جدید فکر کنید. آیا می‌خواهید در حوزه‌ٔ کاری خود موقعیت کاری جدیدی داشته باشید؟ می‌خواهید از ابتدا کار جدیدی یاد بگیرید؟ یا مهارت‌های فعلی خود را به یک حوزه‌ٔ جدید منتقل کنید؟

    در ادامه برخی از بهترین موقعیت‌های شغلی برای شروع کار در ۴۰ سالگی آمده است:

    ۱. پرستاری

    اگر از مراقبت کردن از مردم لذت می‌برید، شغل پرستاری انتخابی خوب برای شما خواهد بود. پرستاری تقاضای زیادی در جهان دارد و طبق آمار اداره کار آمریکا، پرستاری سریع‌ترین پیشرفت را در سال ۲۰۲۳ خواهد داشت.

    البته پرستار شدن می‌تواند تا ۸ سال طول بکشد؛ اما گزینه‌های دیگری نیز وجود دارند که شما می‌توانید در حین تحصیل آن‌ها را پیگیری کنید.

    دریافت مدرک کاردانی پرستاری ۲ سال زمان می‌برد و شما می‌توانید علاوه‌بر کار کردن، به تحصیل خود نیز ادامه دهید.

    ۲. توسعۀ وب یا دیجیتال مارکتینگ

    فناوری، صنعتِ هوشمندی است که در عصر نوین می‌توان به آن وارد شد. بیشترِ مشاغل مرتبط با این حوزه انعطاف‌پذیر هستند و پرداختی خوبی نیز دارند. همچنین برخی از آن‌ها فقط به حضور در دوره‌های کوتاه‌مدت و کارآموزی نیاز دارند.

    برای مثال، انتظار می‌رود که توسعۀ وب در طول این دهه تا ۲۳% رشد کند و کارفرمایان بیشتری برای جذب افرادی که در کلاس‌های توسعه وب شرکت کرده‌اند یا خودشان این حرفه را یاد گرفته‌اند، اشتیاق نشان خواهند داد.

    دیجیتال مارکتینگ نیز گزینه‌ای است که معمولا فقط به گواهینامه نیاز دارد. هر کدام را که انتخاب کنید، می‌توانید به‌صورت آزادکار (فریلنس) کار کنید یا در صنایعی مانند رسانه، تبلیغات و فناوری اطلاعات مشغول به فعالیت شوید.
    همچنین شما در این شرایط می‌توانید به فکر راه‌اندازی یک کسب‌وکار دیجیتال نیز باشید.

    ۳. فریلنسر یا مشاور

    بسیاری از کسانی که شغل خود را تغییر می‌دهند، به سراغ راه‌اندازی کسب‌وکار می‌روند. شما با این کار می‌توانید بسیاری از مهارت‌های فعلی خود را با مسئولیت‌های اضافه‌شده در اداره‌ٔ کسب‌وکارتان پیوند دهید.

    البته شما باید مطمئن شوید که مهارت‌های شما مورد تقاضا هستند و فهرستی نیز از مشتریان بالقوه داشته باشید.

    چند تمرین برای حل مشکلات مشتریان بالقوه خود انجام دهید و آماده باشید که به‌طور مداوم به مهارت‌های جدید خود اضافه کنید تا درک شما از موضوعات مرتبط با حوزهٔ تخصصی خود گسترش پیدا کند.

    ۴. مترجم

    اگر به یک زبان دوم مسلط هستید، ترجمه حوزه‌ٔ متنوعی است که مهارت‌های ارتباطی نوشتاری و گفتاری شما را مورد آزمایش قرار می‌دهد.
    مترجمان می‌توانند روی ارائهٔ خدمات در چندین زمینه تمرکز كنند. این زمینه‌ها شامل پزشکی، حقوق، سرگرمی، نشر و غیره هستند.

    نتیجه‌گیری

    ممکن است تغییر شغل در ۴۰ سالگی دلهره‌آور به‌نظر برسد؛ اما این کار بیشتر از آنچه که انتظار دارید رایج است و می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد.

    مراحلی که در این مقاله به آن‌ها اشاره شد، می‌توانند در هر سنی مورد استفاده قرار بگیرند و مشاغل معرفی‌شده نیز علاوه‌بر افراد بالای ۴۰ سال، متقاضیان زیادی در بازه‌های سنی مختلف دارند.

    در واقع هنگامی که شما بدانید به چه نوع مشاغلی علاقه دارید، می‌توانید به‌راحتی مهارت‌ها و تجربیات خود در آن زمینه را افزایش دهید.

    بهترین شغل برای افراد بالای ۴۰ سال کدام است؟

    هیچ شغلی وجود ندارد که برای افراد بالای ۴۰ سال بهترین باشد.
    نیازهای مالی، ترجیحات کاری و سایر جنبه‌های شخصیتی در افراد متفاوت هستند و شما باید شرایط خود را در نظر بگیرید تا ببینید کدام شغل برای شما بهترین است.

    چطور در سن ۴۰ سالگی شغل خود را تغییر دهم؟

    بهترین راه برای یافتن شغل در ۴۰ سالگی این است که هر مهارتی که در کار فعلی خود یاد گرفته‌اید را به رشته‌ٔ دیگری تبدیل کنید.
    این مهارت‌های قابل انتقال به‌شما کمک می‌کنند تا بتوانید وارد حرفه‌ای جدید شوید و می‌توانند کمبودهای شما با حرفه‌ای‌های هم‌سن را جبران كنند.

    پرسش‌های متداول

    فهرست مطالب
      برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
      عضویت در خبرنامه ماهان
      جدیدترین های جعبه ابزار
      2
      بهترین تصمیم‌گیری در شرایط پیچیده و عدم اطمینان
      IMG_0487
      استراتژی تیم‌سازی با عملکرد بالا برای مدیران
      5
      معرفی انواع دوره های مدیریتی
      ایجاد شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI)
      معرفی 10 کتاب برتر در حوزه مدیریت فروش
      HomePage (7)
      آیا رشته MBA سخت است؟
      عضویت در خبرنامه ماهان

      شما میتوانید با درج نام و ایمیل خود، از آخرین مقالات، مطالب و اخبار مدرسه کسب و کار ماهان در ایمیل خود مطلع شوید.