این مقاله به بررسی چگونگی تأثیر دیدگاه انسانگرایی بر فعالیتهای CSR در سازمانها میپردازد. در این راستا، فرض بر این است که اصول انسانی و ارزشهای اخلاقی بنیانگذاران و مدیران میتوانند در شکلگیری و تداوم این فعالیتها نقش بسزایی داشته باشند.
در این متن، فعالیتهای مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) در چهار شرکت بزرگ چندملیتی بررسی شده است. این شرکتها عبارتند از:
- Toyota Motor Corporation و Toyota Uganda Ltd.
- فعالیتهای CSR این شرکتها بر اساس اصول “Toyoda Precepts” تأسیس شده و به مدت ۲۵ تا ۷۵ سال در حال اجرا هستند. این شرکتها بر توسعه پایدار و رفاه اجتماعی تأکید دارند.
- Unilever Plc و Unilever Uganda Ltd.
- این شرکت به عنوان بزرگترین تولیدکننده صابون در جهان، برنامههای CSR خود را با استفاده از “پنج اهرم برای تغییر” طراحی کرده که شامل تجزیه و تحلیل شیوههای پایدار زندگی است.
- Bewley’s Coffee and Tea Company
- به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه در ایرلند، این شرکت به کیفیت و پایداری در زنجیره تأمین خود توجه دارد و در تلاش است تأثیر مثبتی بر جوامع محلی بگذارد.
- Spear Group of Companies (فرانچایز مرسدس بنز)
- این شرکت به رهبری Prof. Gordon Babala Kasibante Wavamunno بر مسؤولیت اجتماعی و پیشرفت جامعه تمرکز دارد.
نتایج کلیدی
- تأثیر تاریخچه و شخصیت بنیانگذاران: یافتهها نشان میدهند که فعالیتهای CSR شرکتها در واقع بازتابی از ارزشها و اصول اخلاقی بنیانگذاران و مدیران آنهاست.
- نقش نهادهای مؤسسهای: برای پیادهسازی موفقیتآمیز CSR، افراد باید از طریق نهادهای مؤسسهای عمل کنند .
- مدل انسانگرایی CSR : این مدل میتواند به درک بهتر فعالیتهای CSR کمک کند و نحوه انتقال این فعالیتها به نسلهای آینده مدیران را تسهیل کند.
به طور کلی، این مطالعه بر اهمیت تاریخچه انسانی و تعهدات اخلاقی در شکلدهی به فعالیتهای CSR تأکید دارد و به دنبال ساخت مدلی است که این مفاهیم را در بحثهای CSR گنجانده و به نهادینهسازی آن کمک کند.
این نشریه نشان میدهد که چگونه ذات انسانی (انسانگرایی) میتواند انتخاب، نهادینهسازی و پایداری فعالیتهای مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) را که توسط یک سازمان انجام میشود، توضیح دهد. با استفاده از روششناسی مطالعه موردی تاریخی، دادههای مربوط به CSR از گزارشهای پایداری چهار شرکت بزرگ چندملیتی که در اوگاندا و دیگر کشورهای در حال توسعه فعالیت دارند، جمعآوری شد. این شرکتها شامل تویوتا موتورز (ژاپن) و تویوتا اوگاندا (که اکنون به نام CFAO Motors Uganda شناخته میشود)، یونیلیور و یونیلیور اوگاندا، شرکت قهوه و چای بیولی، و گروه شرکتهای اسپیر، نمایندگی گروه مرسدس بنز بودند. این شرکتها به دلیل فعالیتهای مؤثر CSR خود که بین ۲۵ تا بیش از ۷۵ سال سابقه داشتند، انتخاب شدند.
دادههای جمعآوریشده به شخصیت بنیانگذاران، مدیران یا مالکان شرکتها اشاره داشت تا مفهوم این موضوع بررسی شود که “فعالیتهای CSR یک شرکت تنها بازتاب ارزشها یا اصول اخلاقی بنیانگذار یا مدیران آن است.” از روشهای تطابق الگو، ساخت توضیحات و تحلیل سریهای زمانی استفاده کردند.
این نشریه نتیجهگیری کرده است که “انسانگرایی فعالیتها CSR “ممکن است با مفهومسازی، نظریهپردازی و تلفیق ذات انسانی با مباحث CSR تفسیر شود. همچنین، جذب یک شخص مسئول امور برای مثال، مدیر باید فراتر از تمرکز صرف بر مدارک تحصیلی و تجربیات باشد و شامل ارزیابیهای رفتاری، روانشناختی و تاریخی در مورد چگونگی پیشرفت زندگی آن شخص در رابطه با CSR شود.
مدیران و مدیران ارشد بدون تحریف زیاد DNA اصلی CSR سازمان، شناخته می شوند.