در جهان مدرن امروز که زندگی در دستان اینترنت در حال گذر است. دیگر نیازی نیست برای خرید یا استفاده از خدمات شرکتها و سازمانها خودتان را بهزحمت بیندازید. البته زحمت را باید سازمان یا شرکتی که محصولی میفروشند یا خدماتی ارائه میدهند بکشند. چرا که باید با تمام قوا بتوانند در دنیای پررقابت دیجیتال حرفی برای گفتن داشته باشند. در واقع راه موفقیت آنها از دیجیتال مارکتینگ میگذرد. دیجیتال مارکتینگ به روشی گفته میشود که یک شرکت برای ارتباط با مشتریان خود از آن استفاده میکند. ابزار الکترونیکی ابزار مورداستفاده در دیجیتال مارکتینگ هستند. در واقع در بازاریابی دیجیتال هر شرکت یا حوزهای محصولات یا خدمات خود را از طریق پلتفرمهایی مثل بازاریابی آنلاین، شبکههای اجتماعی، ایمیل، محتواهایی ویدئویی، وبینار و … به مخاطبان و مشتریان معرفی و به فروش میرساند. با این اوصاف ما در این مطلب قرار است به سؤال ” دیجیتال مارکتینگ چیست؟” جواب دهیم. پس با ما همراه باشید.
چرا بازاریابی دیجیتال اهمیت دارد؟
قبل از اینکه به جواب سؤال دیجیتال مارکتینگ بپردازیم، باید بدانیم چرا این بازاریابی از اهمیت زیادی برخوردار است. در واقع این نوع بازاریابی به هر شرکت یا سازمانی که از آن استفاده میکنند کمک میکند تا مخاطبان زیادی به سمت محصولات یا خدمات آنها جذب شوند. چرا که در دنیای مدرن امروز دسترسی اینترنت در سرتاسر جهان وجود دارد. علاوه بر این در بازاریابی دیجیتال که به آن بازاریابی آنلاین یا اینترنتی هم گفته میشود مشتریان بالقوه یک شرکت یا سازمان به مشتریان بالفعل تبدیل میکند. مثلاً شما خانوادهای را در نظر بگیرید که مدتهاست که به دنبال این است که در یک تعطیلات به مسافرت برود؛ اما فرصت اینکه بهصورت سنتی پیگیر برنامههای سفر باشد را ندارد. ازاینرو وقتی یک شرکت مسافرتی خدمات خود و تورهای مسافرتی خود را بهوسیله بازاریابی آنلاین یا تلفنی معرفی کند این خانواده بهراحتی میتوانند یک تور مسافرتی بخرند و راهی سفر شوند. پس یک مشتری بالقوه به یک مشتری بالفعل تبدیل میشود.
به طور کل هر حوزه فعالی در شرکت یا سازمان میتواند با استفاده از ابزارهای مختلف برای شناخت و درک رفتار مشتریان استفاده کند. از خواندن نظرات آنها در شبکههای اجتماعی گرفته تا تجزیهوتحلیل دادههای آنها، در واقع سازمانهای حرفهای برای درک پاسخ مشتریان خود گروه حرفهای را برای تجزیهوتحلیل خواستهها نظرات مشتریان خود به کار میگیرند. آنها باورها، نظرات و پیشنهادهای متفاوت مخاطبان خود را در پلتفرمهای مختلف جمعآوری کنند و با قراری ارتباط با آنها تعامل خود را افزایش میدهند.
بازاریابی دیجیتال از چه روشهایی استفاده میکند؟
در دیجیتال مارکتینگ انواع مختلفی بازاریابی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
- بازاریابی محتوا: یکی از روشهای دیجیتال مارکتینگ بازاریابی محتواست. در واقع در این روش محتوای ارائه شده یک شرکت یا سازمان برای مشتریان از اهمیت زیادی برخوردار است. محتوا هم به چیزی گفته میشود که هر حوزهای بسته به نوع فعالیت خود آن را تولید میکند. بازاریابی محتوا جنبه تبلیغاتی دارد که از طریق شبکههای اجتماعی، ایمیل، وبسایت و … منتشر میشود. نکته مهم در محتوا همیشه داشتن خلاقیت و ایده بوده. هرکسی که خلاقتر باشد بدون شک قدم در مسیر پیشرفت گذاشته است.
- بازاریابی شبکههای اجتماعی: شبکههای اجتماعی در دنیای مدرن امروز به بخش جداناپذیر زندگی افراد تبدیل شده است. به طور کی وقتی از کسی پرسیده میشود دیجیتال مارکتینگ چیست؟ اولین چیزی که به ذهنشان خطور میکند شبکههای اجتماعی است. این شبکهها در پلتفرمهای گوناگون گزینه مناسبی برای ارتباط، تعامل، اطلاعرسانی با مشتریان هستند. از طریق پلتفرمهایی مثل اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و…علاوه بر تعامل اجتماعی میتوان اعتماد اجتماعی مشتریان را نیز جلب کرد. یعنی وقتی شما خدمات خوبی ارائه دهید و با مخاطبان صادق باشید آنها در گذر زمان باتوجهبه عملکرد شما اعتماد خواهند کرد.
- بازاریابی ایمیلی: یکی از روشهای برقراری ارتباط در دیجیتال مارکتینگ بازاریابی ایمیلی است. در این روش سازمانها از طریق ایمیل با مشتریان خود ارتباط برقرار میکنند. هدف این سازمانها اطلاعرسانی رویدادها و ترویج شیوههای تجاری جدید است تا مشتریان را با این روش آشنا کنند.
- تبلیغات پرداخت بهازای کلیک: یکی از روشهای دیجیتال مارکتینگ تبلیغ از طریق کلیککردن است که اصطلاح تخصصی آن ppc است. در این روش سازمانها باید با پرداخت مبلغی تبلیغات خود را در وبسایتهای مختلف نشر دهند. به طور مثال تبلیغات بنری ازایندست تبلیغات است. اگر که دادهها اطلاعات در مورد کاربران سایت بهخوبی جمعآوریشده باشد میتوان گفت که جامعه هدف سازمان مورد ارزیابی قرار گرفته است. هر بار که کاربر روی تبلیغ کلیک میکند ناشر آگهی پرداخت میشود.
- بازاریابی وابسته: شاید در این روزها با واژه جدیدی به نام اینفلوئنسر آشنا شده باشید. در واقع هر کسبوکاری در بازاریابی اینترنتی خود برای تبلیغ محصولات و خدمات خود به یک اینفلوئنسر نیاز دارد. علاوه بر این یک پلتفرم خاص مثل اینستاگرام یا یوتیوب یکی دیگر از ابزار بازاریابی آنلاین بشمار میروند که سازمانها به آن وابسته هستند.
- محتوای حمایت شده: در این روش سازمان به یک شرکت یا آژانس دیجیتال مارکتینگ مراجعه میکند که کارشان بهینهکردن محتواهای مختلف است. هر سازمانی در قبال تولید چنین محتوای بهینه شده باید هزینه پرداخت کنند.
- بازاریابی سرویس پیام کوتاه (SMS): یکی از روشهای قدیم دیجیتال مارکتینگ ارسال پیام تبلیغاتی به تلفن همراه مشتریان است.
- بازاریابی از طریق نرمافزارها: این نرمافزارها برای بازاریابی دیجیتال اهمیت زیادی دارند. چرا که بسیاری از شرکتها و سازمانها تلاش میکنند از طریق این نرمافزارها با طیف گستردهای از مشتریان بالقوه خود آشنا شوند. مثلاً سازمانها از این نرمافزارها برای سنجش رفتار بازدیدکنندگان در وبسایتهای خود استفاده میکنند و بعد از ارزیابی بازدیدکنندگان را برای فروش محصولات و خدمات بالقوه مورد هدف قرار میدهند.
در بالا به راههای گوناگونی برای اجرای تکنیکهای بازاریابی دیجیتال اشاره کردیم. برای بیشتر کسبوکارها، بازاریابی درونگرا و استفاده از چندین روش بازاریابی دیجیتال به باعث موفقیت میشود.
بازاریابی ورودی چه تفاوتی با بازاریابی دیجیتال دارد؟
وقتی به دنبال جواب سؤال دیجیتال مارکتینگ چیست میگردیم باید اطلاعاتی هم در مورد بازاریابی ورودی به دست بیاوریم. بازاریابی ورودی یک تکنیک برای جذب مشتری است و در این روش محتوای اینترنتی بیشتر بر روی جلبتوجه مشتری تمرکز دارد. هدف این روش این است که مشتریان و مخاطبان را به سمت سازمان مربوطه بکشاند. در زیر به برخی از تاکتیکهای بازاریابی ورودی اشاره خواهیم کرد.
- پادکستها
- وبینارها
- فیلمها
- پستهای وبلاگ
- کتابهای الکترونیکی
- عکسها
- اینفوگرافیکها
- خبرنامههای الکترونیکی
- کاغذهای سفید
- بهینهسازی موتور جستجو یا سئو
- بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی
دیجیتال مارکتینگ چه مزایایی دارد؟
بازاریابی دیجیتال مزایای مختلفی دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- هدف: هر سازمان یا شرکتی میتواند از طریق ایمیل یا پلتفرمهای اجتماعی و به طور کل از طریق بازاریابی آنلاین مخاطبان و مشتریان خود را مورد هدف قرار دهد. از این طریق میتوانند با آنها در تعامل باشند و با مخاطبان بالقوه نیز ارتباط برقرار کنند.
- مقرونبهصرفه بودن. وقتی میگویم دیجیتال مارکتینگ چیست؛ یعنی حرف از یک بازاریابی ارزان صحبت میکنیم. در واقع بازاریابی اینترنتی نسبت به بازاریابی سنتی مثلاً تبلیغات تلویزیونی هزینه کمتری دارد. میتوان گفت وقتی سازمانی از طریق ایمیل یا شبکههای اجتماعی تبلیغی در صفحه خود میگذارد تقریباً هیچ هزینهای پرداخت نمیکند. به همین دلیل دیجیتال مارکتینگ مقرونبهصرفه است.
- دسترسی جهانی و محلی: یکی از مزیتهای دیجیتال مارکتینگ این است که وقتی یک تبلیغ از کار خود میگذارید این تبلیغ را افراد در سرتاسر جهان میتوانند ببینند. همچنین تبلیغات محلی هم بهینه میشود.
- کانالهای سفارشی: کانالهای دیجیتال مارکتینگ به پلتفرم و سازمان بستگی دارد اینکه چه چیزی را مدنظر قرار دادند که بهصورت بازاریابی آنلاین تبلیغ کنند. این تبلیغات میتوانند سفارشی شده و صرفاً برای همان سازمان یا شرکت باشد.
دیجیتال مارکتینگ با چه چالشهایی مواجهه میشود؟
در جواب سؤال دیجیتال مارکتینگ چیست به مزایای آن اشاره کردیم و اکنون در مورد چالشهای مختلفی که بازاریابی دیجیتال با آن روبرو است صحبت میکنم. در زیر به این چالشها اشاره خواهیم کرد.
- رقابتی بودن: به طور کل هر بازاری رقابتپذیر است. بازاریابی دیجیتال هم از این قاعده مستثنی نیست. باریابان باید بتواند با استفاده از ایدههای خلاق در این رقابت موفق شوند.
- زمانبر بودن: هر سازمان یا شرکتی باید به طور مداوم محتواهایی که تولید کرده را بهینهسازی کند و این یک کار زمان بر است.
- رعایت حریم خصوصی: یک فردی را در نظر بگیرید که سازمانی از دادههای او برای تبلیغات خود استفاده کرده است. این سازمان باید بداند که به چه صورت از این دادهها استفاده کند که حریم خصوصی افراد را هم رعایت کند.
- استفاده از فن آوری: یکی از چالشهای بازاریابی دیجیتال استفاده از فن آوریهای بهروز است که باید در مورد آنها اطلاعات کسب کرد. اینکه بتوان از این فناوری برای بهتر کردن بازاریابی دیجیتال استفاده کرد یک استراتژی هوشمندانه به شمار میرود.
چگونه یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ ایجاد و اجرا میشود؟
فرایند ایجاد و اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ یک فرایندی است که مراحل زیادی دارد. بهطورکلی اطلاعات، تحقیقات، تجزیه و تحلیلها، برنامهریزیها فاکتورهایی هستند که در دیجیتال مارکتینگ باید در نظر گرفت. البته هرچند که هر کسبوکاری فرایند مخصوص به خودش را دارد؛ اما بهطورکلی برخی از فاکتورها برای ایجاد و اجرای یک بازاریابی دیجیتال شبیه به هم هستند که در زیر به این مراحل اشاره میکنیم.
- شناسایی اهداف: اولین قدم در این فرایند شناسایی اهداف شرکت موردنظر، افزایش مشتریان، ایجاد شناخت برند، ایجاد سرنخ است.
- درک فرایند فروش: دومین قدم درک فرایند فروش دیجیتال و دقیقاً نحوه خرید دیجیتال توسط مشتریان است.
- انتخاب کانالهای بازاریابی: یکی از کارها در بازاریابی آنلاین شناخت بهترین کانالهای بازیابی دیجیتال برای رسیدن به مشتریان است.
- تعیین معیار: برای اینکه به نتیجه برسید باید معیار خود را بهصورت واضح مشخص کنید و موفقیت خود را بر اساس معیارها پیش ببرید.
- انجام تنظیمات: بعدازاین که استراتژی موردنظر را ایجاد کردید باید بر این نیز نظارت کنید؛ یعنی اهدافتان را تنظیم کنید.
آینده دیجیتال مارکتینگ به چه صورت است؟
در جواب اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست میتوان گفت داستان با یک موبایل شروع شد و بازاریابی دیجیتال شکل گرفت. رفتار کاربران هم در گذر زمان تغییر کرد. در واقع در این دهکده جهانی مشتریان هم از برندهای خود انتظارات بیشتری دارند. در واقع آنها انتظار دارند یک تجربه منحصربهفردی با خرید یک محصول یا استفاده از خدمات کسب کنند؛ بنابراین اگر قرار است از آینده این جهان که انتهایی ندارد صحبت کنیم باید بگویم خلاقیت را در نظر بگیرید. چرا که باید بتوانید با یک پیام قوی کار خود را بهصورت قوی معرفی و در اوج نگه دارید. چون در غیر این صورت مخاطبان به سراغ گزینه بعدی خواهند رفت. درست همانطور که بازاریابی قدیمی منسوخ شد.
باید در نظر داشته باشید که مشتریان:
- به دنبال یک تجربه منحصربهفرد هستند.
- مشتریان هستند که انتخاب میکنند که چه زمانی و چگونه با سازمان و شرکت شما در تعامل باشند.
- مشتریان به دنبال این هستند در کمترین زمان ممکن بیشترین خدمات را بگیرند.
- آرزو میکنید در کمترین زمان ممکن اما با بیشترین آسودگی خدمات ارائه شود.
برای داشتن یک دیجیتال مارکتینگ موفق چه اقداماتی لازم است؟
صرفاً داشتن یک صفحه در فضای مجازی، یا ارسال کمک تبلیغاتی برای مشتریان باعث موفقیت در این بازار پررقابت نمیشوید. در زیر به برخی از فاکتورهایی که برای موفقیت در این مسیر باید در نظر بگیرید اشاره میکنیم.
- داشتن تجزیهوتحلیل بیشتر دادهها و استفاده بهتر از دادههایی که در اختیار دارید به شما این امکان را میدهد که مشتریان را بهتر درک کنید و نیازهای آنها را پیشبینی کنید و حتی ذرهای از وقت آنها را تلف نکنید.
- اتوماسیون و هوشمندی را به حداکثر برسانید. برای گرفتن حجم عظیمی از دادهها و ارائه خدمات به مشتریان در زمان واقعی، به اتوماسیون بازاریابی نیاز دارید.
- شما باید با هر مشتری منحصربهفرد، متفاوت و مناسب رفتار کنید. شما باید هر رفتاری را که از مشتریان به دست میآورید، تحتنظر قرار دهید و آنها را به هم بچسبانید تا تصویر کاملتری از مشتری خود داشته باشید. بهاینترتیب تجربه مرتبطتری ایجاد میکنید.
- شما باید آماده باشید تا با مشتریان در هر کانالی و در زمان واقعی تعامل داشته باشید و اگر از کانالی به کانال دیگر رفتند با آنها همراه باشید. در واقع بدانید سلیقه مشتریان و مخاطبانتان به چه صورت است.
سخن آخر:
به طور کل جواب سؤال دیجیتال مارکتینگ چیست؟ این است که دیجیتال مارکتینگ اقدامی است که فرایندی است که برای بهتر دیدهشدن محصولات و خدمات باید از آن استفاده کرد. به طور مثال برای تبلیغ فروش محصولات فروشگاه خود باید از روشهای دیجیتال مثل ایمیل، نرمافزارهای دیجیتال، سئو، شبکههای اجتماعی و … استفاده کرد.