ویژگی برندهای قدرتمند چیست؟

مسیر موفقیتی که یک برند هموار می‌کند

یک برند را می‌توان در مجموعه تجربیاتی که مشتریان و مشتریان بالقوه با شرکت دارند، خلاصه کرد. در واقع یک برند قوی آنچه شرکت انجام می‌دهد و چگونگی انجام آن را بازگو می‌کند که هم‌زمان نیز اعتماد و اعتبار را در بین مشتریان و مشتریان بالقوه به وجود می‌آورد. در کل می‌توان چهار ویژگی اصلی را در بین برندهای قدرتمند خلاصه کرد که در ادامه آمده است:

1- اولین ویژگی که معمولاً تمام برندهای قوی و قدرتمند دارند، این است که آنها مشخصه و ویژگی بارزی دارند که باعث می‌شود در ذهن مخاطبان و مشتریان بالقوه همواره زنده باشند و به یاد بیایند.

2- دومین بُعد از ویژگی‌های یک برند قوی و قدرتمند این است که می‌توانیم مشخصات برند را تجسم کنیم، یعنی برند برای خودش یکسری المان‌های تصویری دارد که در حافظه تصویری مخاطبان حک می‌شود. درست مثل اینکه بخواهیم یک نفر را توصیف کنیم، در واقع ما از برندهای قوی یک تصویر در ذهنمان داریم.

3- ویژگی سوم، یک یا دو منفعت کلیدی محصول را بیان می‌کند. در واقع برند همواره منفعت اصلی محصول را به یاد می‌آورد.

4- ویژگی چهارم، برند باید نشان دهنده ارزش‌های سازمانی هم باشد، به طور مثال آیا شرکت نوآور یا مشتری مدار است؟ آیا نسبت به مسئولیت‌های اجتماعی، محیط‌زیست، مسائلی مثل این حساس است؟ بالاخره اینکه نشان‌دهنده خصوصیات مصرف‌کنندگان و مشتریانش هم باشد، یعنی شما تصور می‌کنید مثلاً مشتریان برند بنز اصولاً آدم‌های با کلاسی‌اند یا آدم‌های ثروتمندی هستند.

برند شما هر روز با مشتریان و مشتریان بالقوه در تعامل است؛ تصویری که به اشتراک می‌گذارید، متنی که در وب‌سایت شرکت منتشر می‌کنید، محتوایی که برای بازاریابی به کار می‌برید، نحوه ارائه و غرفه‌هایی که در نمایشگاه‌ها و کنفرانس‌ها انتخاب می‌کنید و نیز پست‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنید همگی نمودهایی از تعامل برندتان با دنیای بیرون از آن است. برند نشان‌دهنده ارزش‌های سازمانی و حتی ویژگی‌های مشتریانش هست. آیا برندی که شما در آن کار می‌کنید و آن را مدیریت می‌کنید، این ویژگی‌ها را دارد؟

پرسش‌های متداول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه ماهان
جدیدترین های جعبه ابزار
2
رهبران واقعی در بحران ظهور می‌کنند: حفظ منابع انسانی در شرایط بحران
راهبردهای فروش و بازاریابی در شرایط جنگ و بحران
راهبردهای فروش و بازاریابی در شرایط جنگ و بحران: از مسئولیت اجتماعی تا سودآوری پایدار
پرستیژ سازمانی چیست
چگونه پرستیژ سازمانی خود را حفظ کنیم؟
انحراف استراتژی
انحراف استراتژیک: شناسایی، پیشگیری و مدیریت در سازمان‌ها
مروری بر تاریخچه بانکداری در ایران و دنیا
تاریخچه بانک در جهان و ایران
عضویت در خبرنامه ماهان

شما میتوانید با درج نام و ایمیل خود، از آخرین مقالات، مطالب و اخبار مدرسه کسب و کار ماهان در ایمیل خود مطلع شوید.

مشاوره رایگان دوره‌های مدرسه کسب و کار ماهان:

لطفا تمامی موارد را تکمیل نمایید.