در کارخانه مرکزی شرکت Honeywell International (یکی از غولهای قدرتمند تولیدکننده وسایل الکترونیک و دیجیتال دنیا) واقع در منطقه Lincolnshire, Illinois، آنچه در نگاه اول نظر ما را بخود جلب نمود ساعت دیواری بزرگی بود که علاوه بر زمان دقیق، پیامهای خاصی را نیز با صدای دیجیتال خود به گوش همگان میرساند!
پس از گذشت یک ربع ساعت یعنی زمانیکه همه جلسات و میتینگها با هم آغاز میشوند، عقربه بزرگ این ساعت خارق العاده، وارد محدوده سبز رنگ پانزده دقیقهای روی صفحه ساعت شده و با گذشت یک ربع ساعت، به رنگ قرمز درآمد و پایان تمامی جلسات را اعلام نمود!
البته این تنها یکی از نوآوریهای دیجیتالی است که در کارخانه Honeywell بچشم میخورد. از تمایزهای چشمگیر دیگر در این کارخانه می توان به وجود سیستمهای کشف گازهای سمی و نیز اتاق اصلی جلسات اشاره نمود که بر روی کفپوش آن، عنوان بیش از 12 سمت شغلی با حروف بزرگ و در مکانهای مجزا با سیستمی دیجیتالی طراحی شده است. بدین ترتیب، با یک نگاه گذرا میتوان مدیر بیتوجهی را که در جلسه مدیران ارشد حضور نیافته است و نیز دفعات حضور یا عدم حضور وی در جلسات را بر روی این کفپوش دیجیتالی مشاهده نمود.
در شرکت Honeywell، جلسات کاری عموماً کوتاه اما پر بازده برگزار میشوند. در هر سلول تولیدی(یا همان واحدهای سازمانی) هر روز کاری با یک جلسه 15 دقیقهای آغاز میگردد. هدف از برگزاری این جلسات، تشخیص مشکلات موجود و ارائه ایدههای نوین جهت پیشرفت و ارتقاء بوده که بعداً به اطلاع مدیران ارشد شرکت خواهد رسید.
در Honeywell، حتی پایین ردهترین کارمندان نیز بایستی هر ماه، دو ایده جدید و قابل اجرا برای پیشرفت در کار خود یا فرآیند کلی کارخانه ارائه دهند.
بطوریکه تابلوی چشم انداز و مأموریت شرکت با نام “پیشرفت پایدار” نشان میدهد، این جلسات و ایدههای نوین برخاسته از آنها در حقیقت ستونهای اصلی عامل موفقیت این شرکت یعنی “سیستم عملیاتی Honeywell” (HOS) را تشکیل میدهند.
این سیستم تولیدی نوین که طی هشت سال گذشته در این شرکت معرفی و راهاندازی شده است، تا حد زیادی به تغییر و تحول Honeywell از یک غول الکترونیک آشفته و سردرگم به یکی از موفقترین شرکتهای امریکایی یاری رسانید. بطوریکه میزان فروش Honeywell در سال 2011 معادل 72% بود که رشد چشمگیری نسبت به سال 2002 داشته است. بعلاوه، میزان سود این شرکت در سال گذشته به 4 میلیارد دلار یعنی دو برابر افزایش یافت. همچنین تأکید و تمرکز این شرکت بر تولید نقدینگی بیشتر، به افزایش سود سهام آن برای هر دلار از سهام بانکی منجر گردید.
بدین ترتیب، کارخانه به تولید و سودزایی بیشتر بدون هر نوع تغییر در تعداد کارمندان، فضای محیط کار و یا میزان مصرف انرژی دست یافت. همچنین، “کیفیت محصول” تا حد زیادی در تولیدات کارخانه افزایش یافت که به اظهار مدیران ارشد آن، در تاریخ این کارخانه بی نظیر بوده است. تمامی این موفقیتها میتواند دلیل افزایش میزان “رضایت از کار” در میان کارمندان شرکت Honeywell باشد که برگرفته از نتایج نظرسنجیهای پرسنلی و جلسات تیمی بوده است.
جهش و موفقیت چشمگیر شرکت Honeywell در تولید و سودزایی، تا حد قابل توجهی مدیون کاربرد موفقیت آمیز برخی “تئوریهای مدیریت” نظیر Six Sigma میباشد. این تئوری ها امروزه در اثر توجه و تمرکز بر کیفیت محصول و اصل ژاپنی “تولید ناب” –که بر به حداقل رسانی اتلافها، جلوگیری از افزایش بیش از حد موجودی انبار و انجام امور “در زمان معین شده” استوار میباشد – به ثمر نشسته است. تمامی این اصول بطور مشترک در سیستم HOS متعلق به شرکت Honeywell و نیز سیستم الگوی آن یعنی سیستم عملیاتی Toyota (TOS) بکار برده میشوند. در حقیقت، سیستم HOS پس از گسیل داشتن صدها نیروی کار شرکت Honeywell به کارخانه تویوتا واقع در ایالت کنتاکی و آموزش آنان، در سال 2004 شکل گرفت.
این دستاوردها و سایر پیشرفتهای قابل توجه در شرکت Honeywell از آن جهت حائز اهمیت هستند که پایان دهنده تمامی رنجها و گرفتاریهای قبلی این شرکت بودهاند. بطوریکه این شرکت در سال 2001 توسط اتحادیه اروپا از خرید شرکت جنرال الکتریک منع گردید و مورد پیگرد قانونی و جریمههای هنگفت قرار گرفت.
آغاز دوران تغییر و تحول Honeywell:
در آن زمان Mr. Cote که مسئولیت شرکت مختلطی بنام TRW را بر عهده داشت، دندان طمع از قبول مسئولیت در شرکت جنرال الکتریک بر کند و برای اصلاح وضعیت نابسامان Honeywell، مدیریت اجرایی این شرکت را بر عهده گرفت. در حقیقت، طرح جدید Cote “خلق یک فرهنگ جدید” برای Honeywell بود. وی تصمیم گرفت که در عوض تمرکز به ارزشهای گذشته، 12 رفتار و منش ضروری را در میان کارمندان کل شرکت گسترش داده و نهادینه نماید. از میان این دوازده رفتار می توان به “تمرکز بر نیازهای مشتری”، “خودشناسی” و “اشتیاق به ایجاد تغییر و تحول” اشاره نمود. این رفتارها در برنامه ای تحت عنوان One Honeywell (“One Hon”) به کارمندان آموزش داده شد. بعلاوه، Mr. Cote و تیم وی تصمیم گرفتند که بمنظور برقراری روابط تجاری با بازارهای بزرگتر و معرفی سیستم HOS در راستای تولید و رشد بیشتر، تغییرات اساسی ای را در سبد سهام Honeywell به وجود آورند.
امروزه Honeywell هنوز یک شرکت مختلط باقی مانده است، اما دیگر از آشفتگی و بی نظمی قدیم در آن خبری نیست. این شرکت حتی موفق شد برخی بخشهای تخصصی خود همانند بخش محصولات اتوماتیک مشتری را به فروش برساند. در حال حاضر شرکت Honeywell از چهار خط تولید و کسبوکار مجزا برخوردار است: “هوا-فضا”، “اتوماسیون و کنترل”، “حمل و نقل” و “مواد و فناوریها” که همگی موفق به توسعه فرآیندهای تولیدی پر بازدهی شدهاند.
اغلب رقیبان حال حاضر Honeywell از میان شرکتهای امریکایی مانند United Technologies، Johnson Controls، Tyco و Emerson میباشند که همگی منعکس کننده قدرت فراوان تولیدی در این منطقه هستند. با این حال، Honeywell هم اکنون در تنها دو کشور چین و هندوستان، از بیش از 12000 کارمند برخوردار بوده و %54 سود آن از خارج از ایالات متحده تأمین میگردد.
در حقیقت این باور Mr. Cote که: “صحیح انجام دادن هر کاری بهتر از به سرعت انجام دادن آن است”، به شکلگیری تدریجی سیستم HOS منجر گردید. پس از آنکه نسخه اولیه این سیستم با استفاده از تجربیات بازدید از سیستم کارخانه تویوتا تهیه شد، در ده کارخانه مورد بهرهبرداری قرار گرفت و پس از شش ماه، در نیمی از کارخانه های Honeywell و امروزه، در تمامی کارخانههای این شرکت با موفقیت اجرا میگردد.
بنا بر اظهارات Mr. Cote یکی از دشوارترین مراحل توسعه و پیشرفت، اجرای تئوریای بود که کارمندان و کارگران را وادار به تغییر رفتار سازمانی و شغلی خود نماید، بطوریکه با ساختار دشوار اما قدرتمندتر جدید سازگاری یابند.
بر اساس اظهارات یکی از محققین شرکت تجزیه و تحلیل کسبوکار Vertical Research Partners، Honeywell توانسته است به قیمت سهام بسیار بالا و سطح عملکردی مطلوبی طی دهه اخیر دست یابد و اعتماد بسیاری از سرمایهگذاران عرصه الکترونیک و تجارت بین الملل را جلب نماید.
بعلاوه، کسب نتایج و دستاوردهای مثبت روز افزون همانند تولید سالیانه صدها محصول جدید که در دهه گذشته، تنها تعداد انگشت شماری را شامل میشد و نیز بهرهبرداری این شرکت از رویکردهای نوین جهانی کسب و کار، صرفهجویی در مصرف انرژی و امنیت شغلی، همگی باعث شدهاند که روزهای تلخ Honeywell به فراموشی سپرده شوند و مسئولین و کارمندان این شرکت به آینده درخشانتری برای شرکت خود بیاندیشند.
حقوق مادی و معنوی این مقاله متعلق به مدرسه عالی کسب و کار ماهان است.