شاید انتخاب یکی از بهترین کسب و کار خانگی از دغدغههای شما نیز باشد. ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که از خشکی و یکنواختی شغل فعلی خود خسته شده باشید؛ اما ندانید از میان هزاران کسبوکار خانگی، کدام برای شما بهترین مورد است.
داشتن کسبوکاری خانگی علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد. داشتن کسبوکار شخصی نیازمند روحیۀ متناسب با این فعالیت است. برای اینکه کسبوکاری خوب و سودده داشته باشید، باید مهارتهای نرم و سخت گوناگونی را بیاموزید.
مدیریت کسبوکار، مدیریت مالی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت مارکتینگ و مدیریت تبلیغات، مهارتهای سخنوری، تفکر نقادانه، همدلی، ریسکپذیری و غیره ازجمله مهارتهایی هستند که به شما در پیشبرد کسبوکار خانگیتان کمک میکنند.
انتخاب بهترین کسبوکارهای خانگی
بسیاری از افراد برای داشتن کسب و کار خانگی، شغل فعلی خود را رها میکنند. برخی دیگر تصمیم میگیرند در کنار شغلی که دارند، کسبوکاری نیز راه بیندازند.
در هر حال، مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که مشکلات مسیر را بررسی کنید؛ بهترین کسبوکارهای خانگی را بشناسید و درنهایت یک تصمیم مناسب بگیرید.
۵ نکته مهم در انتخاب بهترین کسب و کارهای خانگی
مانند هر کار دیگری راهاندازی کسبوکارهای خانگی هم قواعدی دارد که با رعایت کردن آنها میتوانید از موفقیت در کسبوکار خود اطمینان بیشتری داشته باشید. اینکه با چند تن از دوستانتان کسبوکاری راه بیندازید یا با اعضای خانوادۀ خود، به نیازها و توانمندیهای شما بستگی دارد.
این ۵ نکته به شما کمک میکند تا برای هرگونه فعالیتی آماده شوید و بتوانید با کمترین ریسک، بهترین کسبوکار را آغاز کنید.
۱. انتخاب فضای کار مناسب
هر فعالیتی نیازمند مکانی برای انجام آن است. در آغاز کار باید متناسب با نوع کارتان فضای مناسبی برای خود تدارک ببینید.
اگر کار خانگی شما پرسروصدا است یا رنگ و بوی زیادی دارد، بهتر است برای جلوگیری از مزاحمت، فضایی بیرون از منزل به آن اختصاص دهید. اگر منزل شما آپارتمانی است، حواستان به رعایت حقوق همسایگان و قانون مشاعات باشد.
فضای مناسب کسبوکار خانگی، فضایی است که کمترین مزاحمت را برای دیگران داشته باشد و برای شما نیز کمترین میزان حواسپرتی را ایجاد کند.
۲. گرفتن مجوز
بسیاری از کسبوکارهای خانگی پیش از شروع، نیازمند گرفتن مجوزهای مربوطهاند؛ بهویژه کسبوکارهایی که با مواد خوراکی سر و کار دارند
وقتی انتخاب کردید که دوست دارید چه کسب و کار خانگی راه بیندازید، حتماً دربارۀ نیازهای پیش از راهاندازی کسبوکار خود بهخوبی تحقیق و بررسی کنید.
با جستجویی ساده در اینترنت میتوانید از مجوزهای مربوط به فعالیت خود مطلع شوید. اغلب گرفتن مجوز نیاز به هزینههای زیاد ندارد؛ درحالیکه میتواند منافع زیادی برای شما داشته باشد.
برای مثال اگر کسب و کار خانگی شما در حوزۀ صنایع غذایی باشد، داشتن مجوز از نهادهای ذیربط میتواند به برندسازی و اعتمادسازی شما کمک زیادی کند.
۳. مدیریت مالی
کسب و کارها برای اینکه بتوانند روند روبهرشدی را تجربه کنند، نیازمند مدیریت درست منابع مالی خود هستند.
برای رسیدن به سوددهی مناسب لازم است درآمد خالص، هزینههای جانبی، بودجهبندی و غیره را بهطور دقیق مشخص کنید. این کار را با استفاده از اپلیکیشنهای حسابرسی و برنامهریزی درست میتوانید انجام دهید.
یک پیشنهاد ویژه! سالهای اولیۀ آغاز کسبوکارهای خانگی بسیار حساس هستند.
برای ماندگاری در این راه باید بهدقت هزینه کنید؛ پس پیشنهاد میکنیم بهجای سرمایهگذاری سودهای اولیۀ کسبوکارتان روی فعالیتهای نامرتبط، بر توسعه و بهبود بهرهوری کسبوکارتان سرمایهگذاری کنید.
۴. اصول تبلیغات و فروش
هدف از راهاندازی یک کسب و کار خانگی و درواقع هر کسبوکاری، ایجاد درآمد و سودآوری است. بهترین کسبوکارهای خانگی هم اگر بهخوبی محصول و تولیدات خود را تبلیغ نکنند، نمیتوانند فروش خوبی داشته باشند و درنهایت نمیتوانند به اهداف درآمدزایی و سودآوری برسند.
یادگیری اصول تبلیغات و فروش یکی از مهمترین کارهایی است که یک کسب و کار برای بقا و ماندگاری خود باید انجام دهد. حتی بهترین محصول هم بدون تبلیغات و دیده شدن، نمیتواند به فروش برسد.
تبلیغات، بازاریابی و فروش، دانشهایی هستند که صاحبان کسبوکار باید بهخوبی آنها را فرا بگیرند. با یادگیری این علوم و بهروز کردن پیوستۀ آنها میتوانید بهینه هزینه کنید و بهترین نتایج را در فروش محصولتان بگیرید.
۵. حضور آنلاین
با گسترش اینترنت، افراد از مکانهای گوناگون به یکدیگر متصل شدهاند. کسبوکارها نیز بههمین شیوه به مخاطبان بسیاری از سراسر دنیا مرتبط شدهاند.
امروزه با استفاده از شیوههای آنلاین بازاریابی، تبلیغات و فروش به مهمترین روش کسبوکارها برای شناسایی مخاطب و فروش محصولات تبدیل شده است. فضای آنلاین به شما کمک میکند تا محصول خود را مستقیم و بدون واسطه به مخاطب عرضه کنید و به فروش برسانید.
شبکههای اجتماعی، پلتفرمهای گوناگون و سایتها، ابزارهای آنلاینی هستند که به سودآوری و فروش بیشتر کسبوکارهای خانگی کمک بهسزایی میکنند.
۵ ایده راه اندازی کسب و کار خانگی
در یک دستهبندی، کسبوکارهای خانگی را میتوان به ۵ گروه کلی تقسیم کرد:
- کسبوکارهای مبتنی بر صنایع غذایی
- کسبوکارهای هنری و صنایع دستی
- کسبوکارهای اینترنتی خدمات محور
- کسبوکارهای مبتنی بر بستهبندی محصولات
- کسبوکارهای مبتنی بر فروش آنلاین و فروشگاههای اینترنتی
هر یک از این دستهبندیها شامل مشاغل خانگی فراوانی میشوند. در ادامه به شرح مختصری از هرکدام میپردازیم و برای هر گروه بهترین ایدههای راهاندازی کسب و کار خانگی را مطرح میکنیم تا شما بتوانید با بررسی آنها، بهترین و مناسبترین کسبوکار را برای خودتان بیابید.
۱. کسبوکارهای مبتنی بر صنایع غذایی و دامی
غذاهای خانگی، ادویههای خانگی، سبزی خشک یا سبزی خرد کردۀ خانگی و غیره ازجمله فعالیتهایی هستند که طرفداران بسیاری دارند؛ بهویژه در میان افراد شاغلی که کمتر وقت میکنند این محصولات را خودشان تهیه کنند.
طعم غذاهای خانگی را نمیتوان با غذاهای کارخانهای و کنسروها یکی دانست؛ بههمین دلیل، کسبوکارهای خانگی در حوزۀ مواد غذایی طرفداران بسیاری دارند.
همچنین برخی گیاهان و حیوانات امروزه متقاضیان زیادی دارند و بههمین دلیل پرورش آنها میتواند یک کسب و کار خانگی پرسود برای شما باشد.
ازجمله این مشاغل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفارش غذاهای خانگی و محلی
- پخت کیک و شیرینی خانگی
- سفارش انواع فینگرفود، دسر و ژله برای مراسمها
- سبزی پاککرده، پیاز سرخشده، ترشی و مربای خانگی
- انواع رب، لواشک، میوه خشک، مغزیجات خانگی
- سفارش انواع شربتها، آبلیمو و آبغوره خانگی
- پرورش قارچ، گیاهان دارویی و ادویهجات خانگی
- تولید انواع روغنهای گیاهی
- تولید انواع لبنیات محلی
- پرورش حیوانات (پرندگان، ماهیها، حیوانات خانگی و غیره)
۲. کسبوکارهای هنری و صنایع دستی
اگر اشتیاق، خلاقیت و علاقۀ زیادی به هنر و دستسازههای هنری دارید، یکی از بهترین مشاغل خانگی برای شما ساختن کارهای هنری است.
سبکهای هنری جدید، تلفیق سنت و مدرنیته، صنایعدستی، هنرهای مدرن و غیره طرفداران بسیاری دارند. با آموختن یک هنر میتوانید کسبوکار هنری و خانگی خود را راهاندازی کنید و از آن درآمد داشته باشید.
امروزه هنرهای سنتی و صنایعدستی نیز از اهمیت زیادی برخوردارند. با آموختن این هنرها، بهویژه هنرهایی که کمتر کسی به آنها پرداخته است یا هنرهایی که در حال فراموشی هستند، میتوانید کارهایی خاص و مشتریانی ویژه برای خود پیدا کنید.
نمونههای زیر ازجمله فعالیتهای هنری هستند که در منزل میتوان انجام داد:
- ساخت ظروف مصرفی (سرامیکی، فلزی، شیشهای، تزیینی و غیره)
- بافتنی، قلاببافی و خیاطی
- ساخت عروسک و مجسمه (چوبی، سرامیکی، پارچهای، بافتنی، پاپیه ماشه و غیره)
- شمعسازی
- ساخت صابون و عطر
- دوختهای تزیینی (گلدوزی، جواهر دوزی و غیره)
- رودوزیهای سنتی (پتهدوزی، سوزندوزی، خامهدوزی، سکمهدوزی، نقدهدوزی و غیره)
- کار با چرم (کیف، کفش، لوازم تزیینی و غیره)
- جواهرسازی و ساخت زیورآلات
- نگارگری، نقاشی و طراحی (تابلوهای دکوراتیو، پرتره، طبیعت، مینیاتور، تذهیب و غیره)
- هنرهای سنتی (قلمزنی، منبت، کتابآرایی، فیروزهکوبی، ملیلهکاری، میناکاری، آبگینه، خاتمکاری، ارسیسازی، گرهچینی، مرصعکاری و غیره)
- بافتههای داری (قالی، گلیم، گبه و غیره)
- بافتههای دستگاهی (جاجیم، پلاس، پارچهها و غیره)
- خوشنویسی
- کسبوکارهای اینترنتی خدمات محور
با گسترش اینترنت در لایههای گوناگون زندگی، کسبوکارهای مجازی و آنلاین پدید آمد و بسیاری از کسبوکارها شیوۀ سنتی خود را به شیوههای اینترنتی مدرن تغییر دادهاند. در این میان، مشاغل سنتی بسیاری از بین رفت؛ اما مشاغل جدیدی نیز به وجود آمدند.
علاوه بر فروش آنلاین محصولات، خدمات را هم میتوان بهصورت آنلاین و بر بستر اینترنت ارائه کرد. در ادامه به برخی از مشاغل اینترنتی و جدید میپردازیم:
- تایپ، ترجمه، ویراستاری
- کارشناس محتوا
- تولید محتوا (سایت، شبکههای اجتماعی، پادکست و غیره)
- برنامهنویسی، طراحی سایت و اپلیکیشن، سئوکار و غیره
- تدریس آنلاین (ورزش، تغذیه، هنر، مدرسه، دانشگاه، رشتههای تخصصی، زبان و غیره)
- ادمین شبکههای اجتماعی (تلگرام، اینستاگرام و غیره)
- بلاگر، یوتیوبر، پادکستر و غیره
- مشاورۀ آنلاین (دکوراسیون، روانشناسی، تسهیلگر فردی، حقوقی و غیره)
- تبلیغات
- طراحی گرافیک و لوگو
۴. کسبوکارهای مبتنی بر بستهبندی محصولات
بستهبندی محصولات یکی از مشاغل خانگی پرسود و مهم در بازار کسبوکارهای امروزی است. هر محصول تولیدشدهای نیازمند بستهبندی مناسب و استاندارد است.
شما با داشتن سرمایهای اندک، میتوانید خط بستهبندی انواع محصولات را بهصورت خانگی راه بیندازید و به اشتغال خود و خانواده کمک کنید و کسبوکار خانوادگی راه اندازی کنید. حتی با گسترش کار خود میتوانید کسب و کار خانگی خود را به یک کارگاه بستهبندی تبدیل کنید.
همچنین بهجای بستهبندیهای دستگاهی، میتوانید با کمی خلاقیت بستهبندیهای خاصی را طراحی کنید که برای لوازم خاصی کاربرد دارد؛ برای مثال بستهبندیهای مناسب کادو و تزیینات. این نوع از بستهبندیها بهدلیل خلاقیت و خاص بودن، مشتریان ویژهای برای شما خواهند داشت.
در زیر فهرستی از برخی محصولات را آوردهایم که میتوان در خانه بستهبندی کرد:
- ادویهجات
- حبوبات
- خشکبار
- گیاهان دارویی
- میوههای خشکشده
- انواع اسباببازیها
- پوشاک
- مواد غذایی
- محصولات الکترونیک
- لوازم تزیینی
۵. کسبوکارهای مبتنی بر فروش آنلاین و فروشگاههای اینترنتی
فروشگاههای خانگی یا آنلاینشاپها ازجمله کسبوکارهای خانگی پرسود و جذاب هستند. نیازی نیست حتماً خودتان تولیدکننده باشید تا محصولی را به فروش برسانید.
کافی است با یک یا چند تولیدکننده قراردادی ببندید و محصولات آنها را به فروش برسانید. درست مانند یک مغازه اما این بار در بستری آنلاین.
در یک فروشگاه خانگی آنلاین تقریباً هر چیزی را میتوانید بفروشید. فرقی نمیکند خودتان در سایت یا شبکههای اجتماعی اقدام به فروش محصولات کنید یا با پلتفرمهای فروشی مانند باسلام، دیجی کالا یا غیره همکاری کنید. با یاد گرفتن علم فروش و بازاریابی، در هرکجا که بخواهید میتوانید محصول خود را بفروشید.
موارد زیر از جمله کالاهایی هستند که در یک فروشگاه خانگی میتوانید بفروشید:
- پوشاک
- مواد غذایی
- کارهای هنری و صنایعدستی
- کتاب و نوشتافزار
- اسباببازی
- ابزارآلات تخصصی (قطعات الکترونیکی، ابزار باغبانی، آلات موسیقی و غیره)
- کالای دیجیتال (گوشی همراه، لپتاپ، موس و کیبورد، رایانۀ شخصی، گجتها و غیره)
- کالای خواب
- گل و گیاه و لوازم مربوط به آن (گلدان، خاک، بذر، لوازم باغبانی و غیره)
- حیوانات خانگی و ملزومات آنها (غذای مخصوص، لباس مخصوص، لوازم بهداشتی حیوانات و غیره)
- لوازمخانگی
- لوازم آنتیک و قدیمی
- کسب و کار مواد شوینده و بهداشتی
- تجهیزات ورزش و سفر
نتیجهگیری
فضای دیجیتالی و اینترنتی امروز بستر مناسبی است تا شما با هر تخصص، مهارت و توانمندی بتوانید در منزل کسب درآمد کنید. بهترین کسبوکارهای خانگی کسبوکارهایی هستند که شما بتوانید از آن درآمد خوبی بهدست آورید و در بهترین شرایط اشتغالآفرینی کنید.
در این مقاله اصول داشتن یک کسب و کار خانگی مرور شد؛ همچنین ایدههای راهاندازی کسبوکار خانگی بررسی شدند تا با این حوزه بهتر آشنا شوید.
کسب و کار خانگی چیست؟
کسب و کار خانگی به سرمایهگذاریهایی اطلاق میشود که از یک ملک شخصی اداره میشوند؛ جایی که کارآفرینان یا افراد، کالا یا خدمات خود را به مشتریان ارائه میدهند. این کسبوکارها به افراد اجازه میدهند تا از خانههایشان راحت کار كنند و نسبت به کسبوکارهایی که نیاز به دفتر دارند، انعطافپذیری و مزایای صرفهجویی در هزینهها را فراهم میکنند.
چگونه بهترین کسب و کار خانگی را انتخاب کنم؟
انتخاب بهترین کسبوکار خانگی مستلزم بررسی دقیق چندین عامل است که از جمله آنها میتوان به اشتیاق و مهارت، تقاضای بازار، سطح رقابت، هزینه و منابع و ملاحظات قانونی اشاره کرد.