استراتژی برندسازی (معروف به استراتژی توسعه برند) شامل یک برنامه بلند مدت برای دستیابی به مجموعه اهدافی مشخص میشود. اهدافی بلند یا کوتاه مدت که شناسایی و انتخاب برند شما توسط مصرف کنندگان را دنبال میکنند.
یک استراتژی برندسازی موفق مواردی مانند ماموریت برند، وعده های آن به مشتریان و نحوه اطلاع رسانی درمورد برند را مشخص میکند. استراتژی برندینگ حول تمام عناصر نامشهودی میچرخد که در طول زمان باعث آگاهی از برند، ارزش ویژه برند و هویت برند خواهد شد.
در ادامه درباره این مهم در مدیریت برند بیشتر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
استراتژی برندینگ چیست؟
استراتژی برندسازی معمولا به اشتباه به پروسه انتخاب و ثبت برند (مجموعه انتخاب لوگو، پالت رنگی برند و طراحی و معرفی وب سایت) نسبت داده میشود. اما این موارد درواقع بخشی از عناصر ضروری و لازم برای یک استراتژی برندسازی موفق هستند. بخشی از خلاقیتی که برای هر برندینگ موفق امری واجب است.
استراتژی برند بخشی از راهاندازی و توسعه یک کسب و کار در غالب یک برند یا علامت تجاری است که مراحل و شیوه رسیدن به اهداف برند را تعریف کرده و برنامهریزی میکند. این اهداف در درجه اول به برقراری ارتباط برند با بازار و مورد قبول واقع شدن توسط کاربر و مصرف کننده معطوف میشود.
در ادامه، استراتژی برندینگ برنامه عملکردی مشخصی را تهیه و تدوین میکند که در آن به رقابت موفق در بازار، بقا در بازار رقابتی، تثبیت جایگاه برند در بازار برای مصرف کننده، تبدیل مصرف کننده تصادفی به مصرف کننده وفادار و تبدیل برند به اولویت انتخاب برای مشتری میپردازد.
هدف از استراتژی برندسازی چیست؟
هدف اصلی یک استراتژی برندسازی موفق این است که دنیا را از وجود و ظهور برند خود آگاه سازید، اهدف خود را برای آنها مشخص کنید و بگویید که برند شما معرف چیست. استراتژی برندینگ یک برنامه مدتدار و کوتاه مدت نیست. بلکه یک برنامهریزی سیال و بلندمدت است که اغلب به مرور زمان بر اساس موفقیت (یا عدم موفقیت آن) تغییر میکند. البته سنجش موفقیت یک استراتژی توسعه برند کار آسانی نیست.
استراتژیهای برندسازی اغلب شامل عناصر نامشهود و غیرقابل اندازهگیریاند و برای مشخص کردن این موفقیت یا عدم موفقیت استراتژی پیاده شده بهتر است که از همان ابتدا درباره اهداف خود تصمیم بگیرید و معیار و فاکتورهای موفقیت را مشخص کنید. چرا که هر سازمانی معیارها و فاکتوهای مشخصی را برای موفقیت خود مشخص میکند و اهداف متفاوت خود را دارد و این آن بخشی است که برنامه توسعه برند را برای هر سازمان شخصیسازی و منحصر بهفرد میکند.
عناصر استراتژی برندینگ چیست؟
البته شخصیسازی استراتژیهای برندینگ، در استانداردها و عناصر استراتژیهای برندسازی تاثیر زیادی ندارد و تقریبا تمامی برنامهها و طرحهای توسعه برند در جهان عناصر یکسانی را شامل می شوند. این عناصر عبارتند از:
هدف برند
مشخص کنید که اهداف برند شما چیست و چه برنامهای برای اعلام این اهداف و اجرای آنها دارید؟ تعریف کنید که برند شما چه مشکلاتی را حل خواهد کرد و چه سودی برای مشتریان مورد نظر خود خواهد داشت؟
تعیین بازار هدف
مشتریان ایده آل و بازار خود را شناسایی کنید. (نحوه این شناسایی را نیز مشخص کنید.) به این معنی که تعیین کنید که چه کسی از برند شما سود می برد. سپس بازار هدف را تحلیل و بررسی کرده و مشخص کنید که مشتریان هدف شما چه احساسی دارند و دوست دارند چه احساسی از انتخاب برند شما داشته باشند؟
هویت برند
برای هویت سازی برند خود، پاسخ این سوالات را در استراتژی توسعه برند مشخص نمایید. اینکه چگونه مشتریان بالقوه را جذب می کنید؟ برند شما برای رسیدن به اهدافش چه شخصیت و لحن صدایی خواهد داشت؟
آگاهی رقابتی
سوالاتی که در این بخش از استراتژی برندینگ باید به آنها پاسخ داد درباره شناخت رقبا و شرایط آنها است. برای برنامهریزی درباره عنصر رقابت باید مشخص کنید که چگونه رقبای خود را شناسایی می کنید؟ دریابید که رقبای موفق شما در حال حاضر به مشتریان بالقوه خود (که در آینده قرار است به مشتریان بالقوه شما تبدیل شوند) چه میدهند و چگونه؟ پاسخ به این سوالات عرصه رقابت را شفافتر کرده و برنامهریزی برای رقابت را هدفمندتر میسازد.
درنتیجه در استراتژی برندسازی باید برنامهریزی بلند مدتی را تدوین کرد که هویتسازی برند را دربر بگیرد. این عناصر شامل مشخص کردن شعار برند و مزایایی که قرار است نسبت به رقبا داشته باشد نیز میشود.
انواع استراتژی برندسازی
استراتژی برندینگ عناصر مشخصی دارد و یک هدف ثابت یعنی موفقیت برند را دنبال میکند. اما از آنجا که موفقیت برندهای مختلف تعریفهای متفاوتی دارد و با شیوههای مختلفی بهدست میآید، برنامههای توسعه برند نیز متنوعند. هرچند عناصر یکسانی داشته باشند. انواع استراتژی برندینگ عبارتند از:
- پرسونال برندینگ یا برندسازی شخصی که برای یک شخص شهرت سازی میکند نه یک شرکت یا سازمان.
- برندینگ محصول که با استفاده از یک نماد و یا طراحیهای خاص بر متمایز ساختن محصول تمرکز میکند.
- برندینگ شرکتی یا سازمانی پروسه معرفی برند به بازار رقابتی و مصرف کنندگان را مشخص میکند.
- برندینگ تعمیم محصول که با تکیه بر اعتبار قبلی سازمان، فعالیت سازمان را در حوزههای مرتبط توسعه میدهد.
- برندینگ خدمات که با ارائه خدمات درجه یک و خاص به مصرفکنندگان و مشتریان برای برند کسب اعتبار میکند.
- برندینگ آنلاین یا برندینگ اینترنتی که معرفی برند در بازارهای آنلاین را دنبال میکند.
البته استراتژیهای مختلف برند سازی میتوانند گاهی درکنار هم و برای یک مجموعه یا سازمان مورد استفاده قرار گیرند. در این صورت عرصههای مختلف از فعالیت یک کسب و کار را با استراتژیها متنوع پوشش میدهیم و اهداف سازمان را در حوزههای گوناگون دنبال میکنیم. گاهی نیز در پی رسیدن به اهداف مجموعه و دستیابی به معیارهای موفقیت مشخص شده در استراتژیهای پیشین، میتوان از یکی دیگر از برنامههای توسعه برند بهعنوان استراتژی جدید استفاده کرد و آن را در دستور کار قرار داد.
استفاده از استراتژیهای برندهای معروف
در دنیا، برندهای موفق متعددی در حوزههای مختلف وجود دارد. یکی از شیوههای موفق در تعریف استراتژی برندسازی، تحلیل برنامه و روند عملکرد برندهای موفق و پیدا کردن چرایی موفقیت آنها است. اینکه در شرایط بحرانی چه راهکارهایی را درپیش گرفتهاند و در بازار رقابتی، چه عملکردی داشتهاند که منجر به موفقیت آنها شده است. پس بررسی این موارد، میتوان به یک سری دستورهای مشخص رسید و براساس این دستورها برنامه توسعه برند خود را تعریف کرد.
ضمن اینکه میتوان موفقیت برندهای مختلف را در حوزههای متفاوت بررسی و از آنها الگوبرداری کرد. برای مثال یک برند در کسب بازارهای آنلاین موفق است و یک برند در برندینگ خدمات عملکرد خوبی دارد. میتوان استراتژیهای آنها را در شاخهها موفقشان بررسی کرده و برای بخشهای مرتبط در سازمان خود نسخهبرداری نمود.
سخن پایانی
درنهایت باید گفت، تجربه ثابت کرده است که موفقیت سازمان و کسب و کار، بدون برنامهریزی و هدفسازی کسب نخواهد شد. برنامهریزی عملکردی و هدفسازی نیز، درواقع تعریف استراتژی برندسازی و درپیش گرفتن آن است. لازم است برای بقا و پیشرفت در بازار از ابتدا برنامه توسعه برند خود را مشخص کرده و در بازههای زمانی مختلف به بررسی میزان پیشرفت و چگونگی پیشرفت خود براساس آن برنامه بپردازیم و درصورت لزوم تغییرات لازم را در استراتژی برندینگ خود اعمال نماییم.