سئو تکنیکال چیست؟
یکی از اصول بهینهسازی وبسایت، سئو تکنیکال (Technical Seo) است که با نام سئو فنی هم شناخته میشود؛ با رعایت این اصول میتوان به رباتهای گوگل کمک کرد که به شکل مستمر در سایت خزش موثری داشته باشند تا بازید سایت بیشتر شود و سایت در رتبههای بالای گوگل قرار بگیرد.
سئو تکنیکال چیست؟
یکی از زیر مجموعههای سئو که به عناصر پشت صحنهای مربوط میشود، سئو تکنیکال است که به وبسایت شما در افزایش بازدید طبیعی کمک میکند.
از این عناصر پشت صحنهای میتوان به سرعت بارگذاری صفحه، معماری سایت و بهینهسازی برای موبایل اشاره کرد.
در برخی مواقع ممکن است به سئو تکنیکال توجه بسیاری نشود، اما باید بدانید اهمیت استفاده از سئو تکنیکال بسیار مهم است.
اولین گامی که باید برای بهبود سئو تکنیکال بردارید، این است که بدانید در چه وضعیتی قرار دارید؛ برای فهمیدن این موضوع باید عملکرد وبسایت را به خوبی بررسی کنید.
برنامهریزی برای رفع مشکلات بررسی شده، دومین گام برای بهبود سئو تکنیکال است.
تکنیکال به معنای فنی است و به طور کلی، سئو تکنیکال به بهینهسازی فنی سایت برای موتورهای جستجو اشاره دارد.
چرا سئو تکنیکال اهمیت دارد؟
ممکن است با خود تصور کنید که این بخش از سئو بیاهمیت است و آن را کاملاً نادیده بگیرید؛ اما باید بدانید که سئو تکنیکال در افزایش ترافیک وبسایت نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
حتی اگر محتوای شما مفید و کاملاً بینقص باشد، با نادیده گرفتن سئو تکنیکال ممکن است موتورهای جستجو نتواند آن را درک کنند؛ در نتیجه محتوای تولیدی شما به افراد خیلی کمی نمایش داده میشود، زیرا بدون در نظر گرفتن سئو تکنیکال، موتورهای جستجو قادر نیستند محتوایی شما را به خوبی درک کنند.
امروزه گوگل و موتورهای جستجو، قصد دارند بهترین نتایج موجود را برای کوئریها (Query) یا همان جستجوهای کاربران ارائه کنند؛ بنابراین رباتهای موتورهای جستجو تمام سعی خود را میکنند که بر اساس معیارهای خاصی وبسایتها را رتبهبندی کنند.
همان طور که گفته شد توجه به بهبود سئو فنی، میتواند باعث بهبود رتبه سایت شما شود و در غیر این صورت بیتوجهی به سئو تکنیکال، ممکن است مشکلات فنی جدی برای وبسایت شما به وجود بیاید؛ اگر وبسایت شما برای مدتی در چنین وضعیتی باقی بماند، پس از مدتی موتورهای جستجو به کلی وبسایت شما را بلاک و از فهرست ایندکس یا نمایهگذاری حذف میکنند.
خوب است بدانید سئو فنی تنها به موتورهای جستجو کمک نمیکند؛ استفاده از وبسایتها باید ساده و سریع باشد تا بتوانند رضایت کاربران را جلب کنند.
توجه به سئو فنی برای جلب رضایت کاربران و ساده کردن کار موتورهای جستجو، بسیار ضروری است.
چک لیست سئو تکنیکال
تا این قسمت از مقاله شما با سئو تکنیکال و اهمیتی که در وبسایتها دارد آشنا شدید، در این قسمت میخواهیم شما را با چک لیست سئو تکنیکال آشنا کنیم که در واقع این لیست، راهنمای کامل چگونگی استفاده از سئو تکنیکال در وبسایت است؛ با رعایت این قوانین، در کمتر از ۶ ماه در بیشتر کلمههای کلیدی، وبسایت شما در صفحات اول گوگل نمایش داده میشود.
- استفاده از SSL در وبسایت
عبارت SSL مخفف Secure Sockets Layer است که به معنای لایه امنیتی سوکتها است یا به عبارتی سادهتر، میتواند جلوی نفوذ به وبسایتها را از راههای مختلفی بگیرد.
به طور کلی SSL یک فناوری امنیتی است که پیوندی رمزگذاری شده میان مرورگر و سرور وب ایجاد میکند و برای اینکه بتوانید متوجه شوید سایتی از این قابلیت استفاده میکند، کافی است به آدرس URL آن دقت کنید.
سایتهای که دارای SSL هستند، آدرس وبسایت بهجای اینکه با http:// شروع شود، با https:// شروع میشود.
با پیادهسازی فناوری امنیتی SSL در وبسایت خود، هنگامی که کاربران اطلاعاتی مانند شماره تماس یا اطلاعات حساب خود را در وبسایت شما وارد میکنند، احتمال افشا و هک شدن این اطلاعات بسیار کاهش داده میشود.
خوب است بدانید که در سال ۲۰۱۴ گوگل اعلام کرده است که میخواهد HTTPS را در همه وبسایتها ببیند و هر وبسایتی که از این فناوری امنیتی استفاده نکند، حتی اگر بهترین محتواها را تولید کند در صفحات اول گوگل نخواهد آمد؛ چون موتورهای جستجوی گوگل طبق دستور جستجو، اول صفحات ایمن را نشان میدهند.
بنابراین شما با نصب گواهی SSL در وبسایت خود، علاوه بر اینکه آن را ایمنتر میکنید، در نتایج جستجو جزو اولین وبسایتها نشان داده میشوید.
- ریسپانسیو بودن سایت
با طراحی وبسایت ریسپانسیو یا واکنشگرا میتوانید مطمئن شوید که کاربران با هر دستگاهی که وارد سایت شما شوند، می توانند تمامی محصولات و خدمات را به طور کامل مشاهده کنند و از محصولات و خدمات سایت بهره مند شوند.
سایتهایی که به شکل ریسپانسیو یا واکنشگرا برای تمام کاربران با هر دستگاهی طراحی شدهاند، به سایتهای دیگر برتری دارند و گوگل این سایتها را در رتبهبندی بالاتری قرار میدهد.
اگر قصد دارید بدانید که وبسایت شما به صورت ریسپانسیو طراحی شده است یا نه، میتوانید از ابزار Mobile friendly test برای انجام این کار استفاده کنید.
همان طور که متوجه شدید اگر سایت شما ریسپانسیو نباشد، هرگز در نتایج برتر گوگل نمایش داده نمیشود و در گوگل سایت شما با افت رتبه روبهرو خواهد شد؛ بنابراین بهتر است صفحات خود را از همان ابتدا به صورت ریسپانسیو طراحی کنید تا مجبور به دوباره کاری نشوید.
- استفاده از استراکچر دیتا
استفاده از استراکچر دیتا، یکی از کارهایی است که باید برای سئو تکنیکال به آن توجه کرد؛ در نتایج گوگل نمادهایی نمایش داده میشوند، این نمادها استراکچر دیتا نام دارند.
این نمادها میتوانند باعث شوند که کاربران زیادی نظرشان به سایت شما جلب شود و از تمام سایتهای نمایش داده شده، بر روی سایت شما کلیک کنند.
برای نشان دادن این نمادها در نتایج گوگل، باید برنامهنویسان کدهایی مناسب در سایت قرار دهند؛ این نمادها (استراکچر دیتا) میتوانند قیمت باشند یا ستاره و به گوگل در درک بهتر محتوای سایت کمک میکنند.
- بهبود سرعت سایت
موتورهای جستجو، سایتهایی که به سرعت بارگیری میشوند را بیشتر ترجیح میدهند؛ البته در واقع این ترجیح گوگل نیست، گوگل چون اهمیت زیادی به کاربرانش میدهد رضایت آنها را از سایتها، جزو یکی از فاکتورهای رتبهبندی سایتها در موتورهای جستجو قرار داده است.
راههای افزایش سرعت سایت عبارتند از:
استفاده از سرویس هاستینگ سریع
به حداقل رساندن درخواستهای HTTP
استفاده از ارائه دهنده DNS باسرعت
به حداقل رساندن میزان استفاده از اسکریپتها و افزونهها
استفاده از یک فایل CSS (کدی که در مرورگر وب برای نشان دادن نحوه نمایش وبسایت استفاده میشود.)
اطمینان حاصل کردن از کم حجم بودن تصاویر وبسایت (توجه کنید بدون افت کیفیت، تصاویر را کم حجم کنید تا برای کاربران جذابیت داشته باشند.)
فشرده کردن صفحات وب خود ( این کار را میتوانید با ابزاری به نام GZIP انجام دهید.)
کوتاه کردن کد سایت ( از استفاده هرگونه فاصله غیرضروری، خطوط یا تورفتگی در CSS، HTML و JAVASCRIPT خودداری کنید.)
کم کردن صفحات تکراری (duplicate content)
محتوای تکراری برای کاربران و الگوریتمهای موتور جستجو، بهشکلی گیجکننده است و باعث میشود رباتهای گوگل برای خزیدن و رتبه دادن به صفحات سایت شما به اشتباه بیفتند.
بینگ و گوگل به مدیران وبسایتها توصیه میکنند که هرگونه مشکل محتوای تکراری را پیدا کرده و برطرف کنند؛ زیرا موتورهای جستجو به duplicate content علاقهای ندارند.
فعال کردن AMP
یکی از پروژههای پشتیبانی شده توسط گوگل، AMP نام دارد؛ هدف AMP سرعت بخشیدن به محتوا سایت شما در تلفنهای همراه با کد معروف AMP HTML است.
نسخههای AMP وبسایت شما، با بالاترین سرعت در دستگاههای تلفن همراه بارگیری میشوند و این سرعت بارگیری بالا، میتواند رضایت کاربران را به راحتی جلب کند.
با فعال کردن AMP متن، ویدئوها و تصاویر سایت دست نخورده باقی خواهند ماند؛ اما اسکریپتها، فرمها و نظرات را از کار میاندازند.
از نظر سئو تکنیکال، فعال کردن AMP بسیار خوب و ضروری است؛ گاهی اوقات گوگل صفحات AMP را در نتایج جستجو برتر قرار میدهد.
استفاده از structured data
دادههای ساختار یافته یا Structured deta به گوگل کمک میکنند تا بیشتر با بخشهای مختلف سایت شما آشنا شود.
اگر قصد دارید از structured data استفاده کنید، باید در قالب سایت خود کدهایی را قرار دهید تا گوگل متوجه شود که هر کدام از قسمتهای مختلف سایت شما به چه دلیلی ساخته شدهاند؛ بنابراین با قرار دادن این کدهای استاندارد و اصولی، کل موتورهای جستجو میتوانند ساختار سایت شما را شناسایی کنند.
در صورتی که شما از structured data بهره ببرید، گوگل به سایت شما ارجحیت میدهد و در serp از آن استفاده میکند.
- رفع صفحات ۴۰۴ و لینکهای خراب
باز کردن صفحاتی که دیگر وجود ندارند میتواند باعث خشم و ناراحت شدن کاربران شود؛ اگر در وبسایت شما لینکی خراب یا ناموجود وجود دارد، کاربران با خطای ۴۰۴ روبهرو میشوند.
اکثر وبسایتها چون همواره درحال تغییر هستند، تعدادی لینک خراب دارند؛ بهتر است با استفاده از ابزارهای مختلف این لینکهای خراب را کاهش دهید.
شما میتوانید برای رفع این خطا و حذف این لینکهای خراب از تغییر مسیر یا ریدایرکت استفاده کنید، کافی است لینکهای قدیمی و خراب را برای صفحات جدید بهکار ببرید.
با این کار خطاهای ۴۰۴ وبسایت شما کاهش داده میشود و باعث ناراحتی و نارضایتی کاربران نمیشود.
- ساختارمند کردن آدرس صفحات
آدرس URL، یکی دیگر از موارد موثر در سئو تکنیکال سایت است.
توجه داشته باشید که URL صفحات وبسایت را باید به گونهای انتخاب کنید که در سئو سایت تاثیر منفی نداشته باشد و حتی سبب کسب امتیاز مثبت از سوی گوگل شود؛ برای اینکه رتبه سایت خود را بهبود دهید، شما باید در انتخاب URL فاکتورهای مهمی را در نظر بگیرید.
از این فاکتورها برای انتخاب URL مناسب میتوان به استفاده نکردن از کاراکترهای فارسی و به جای آن استفاده کردن از حروف انگلیسی کوچک، استفاده کردن از _ بهجای فاصله، استفاده از URL کوتاه اشاره کرد.
استفاده از Bread Crump
با استفاده از Bread Crump کاربر بهراحتی میتواند متوجه شود که در حال حاضر در کدام صفحه سایت شما قرار دارد و چه مسیری را برای رسیدن به این صفحه طی کرده است؛ Bread Crump، یک راهنمای کامل سئو تکنیکال برای مخاطبان و کاربران است.
میتوانید برای استفاده از Bread Crump، در سایتهای وردپرس از افزونههایی مانند yoast seo استفاده کنید.
سئو تکنیکال با سئو داخلی و خارجی چه تفاوتی دارد ؟
اکثر متخصصین بهینهسازی وبسایت، سئو را به سه دسته مختلف سئو داخلی، سئو خارجی و سئو تکنیکال تقسیم میکنند.
به طور کلی، سئو خارجی به محبوبیت و اعتبار صفحات شما از نظر سایر وبسایتها، سئو داخلی به محتوای صفحات و سئو فنی یا تکنیکال به ساختار وبسایت و سرعت بارگذاری صفحات مربوط میشود.
- سئو خارجی
سئو آف پیج (Off-page SEO) یا سئو خارجی، به موتورهای جستجو میفهماند که وبسایت شما بر طبق رأی وبسایتهای دیگر (استفاده از بک لینکها) چقدر معتبر، محبوب و مفید است.
در پیج اتوریتی (Page Authority | PA) یا اعتبار صفحه، تعداد و کیفیت بک لینکها تاثیرگذار است؛ برای مثال یکی از آنها ۵۰ لینک مرتبط یا ۱۰۰ لینک غیرمرتبط و دیگری ۱۰۰ لینک مرتبط از وبسایتهای معتبر دارد، وبسایت دوم رتبه بهتری خواهد داشت.
- سئو داخلی
سئو داخلی یا سئو آن پیچ (On-page SEO) مربوط به محتوای صفحههای وب است.
این محتوا باعث میشود موتورهای جستجوی گوگل و خوانندگان متوجه شوند که در صفحه شما، در مورد چه موضوعی نوشته شده است.
از عناصر مورد توجه در سطح داخلی میتوان به میزان استفاده از کلمات کلیدی، متن جایگزین تصاویر (Image Alt Text)، تگهای هدینگ، توضیحات متا (Meta Description)، انتخاب URL و لینکهای داخلی اشاره کرد.
عناصر سئو داخلی در شکل ظاهری وبسایت شما دیده میشوند؛ بنابراین توجه زیادی به تمام تکنیکهای سئو داخلی داشته باشید.
- سئو تکنیکال
همان طور که قبلاً گفته شد، به بهینهسازی جنبههای فنی وبسایت جهت بهبود رتبه در موتورهای جستجو، سئو تکنیکال یا سئو فنی گفته میشود.
از بخشهای بسیار مهم و اصلی سئو فنی میتوان به بهبود سرعت وبسایت، ساده کردن ساختار وبسایت برای کراولینگ یا خزش و قابل در کردن آن برای موتورهای جستجو گوگل اشاره کرد.
به طور کلی، سئو تکنیکال جهت بهبود عناصری درون وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد و به منظور دریافت رتبههای بهتر در موتورهای جستجو بهکار گرفته میشود.
سخن آخر
سئو فنی یا سئو تکنیکال در افزایش بازدیدهای سایت، نقش بسیار مهمی دارند.
اغلب اوقات بیشتر از سئو فنی به سئو داخلی و خارجی توجه میکنند و حتی در برخی مواقع افراد، سئو فنی را برای بهبود سایت نادیده میگیرند؛ اما در این مقاله متوجه شدید که اهمیت سئو تکنیکال در بهبود سایت اگر بیشتر از سئو داخلی و خارجی نباشد کمتر هم نیست.