ماهان

مارکتینگ اتومیشن (Marketing Automation) چیست؟

فهرست مطالب
    برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
    شاید تا به حال بارها نام مارکتینگ اتومیشن را شنیده باشید و برایتان سوال باشد که مارکتینگ اتومیشن چیست؟ در این مطلب، هر آنچه باید در مورد مارکتینگ اتومیشن بدانید را به شما خواهیم گفت.

    باید گفت که مارکتینگ اتومیشن به شما این امکان را می‌دهد تا کارهای تکراری و خسته‌کننده دیجیتال مارکتینگ را خودکارسازی کنید.

    مارکتینگ اتومیشن (Marketing Automation) برای خودکارسازی امور مربوط به مارکتینگ مانند بازاریابی پیامکی، بازاریابی ایمیلی و غیره از ابزارهایی استفاده می‌کند که در ادامه مقاله با این ابزارها آشنا می‌شوید.

    یکی از چالش‌های اصلی کسب‌وکارها ایجاد لید (سرنخ) و درگیر نگه داشتن مشتریان در طول سفرشان است؛ از این گذشته، بسیاری از کسب‌وکارها با انفجار داده‌های جمع‌آوری‌شده روبه‌رو هستند. آن‌ها سعی می‌کنند از این داده‌ها برای بهبود روندها و فروش استفاده کنند.

    مارکتینگ اتومیشن قادر است با استفاده درست از داده‌ها و ساده‌سازی گردش‌های کاری، به رفع این چالش‌ها کمک کند.

    امروزه در دنیای تجارت، استفاده از مارکتینگ اتومیشن به یکی از روندهای کاری تبدیل شده است و کسب‌وکارها برای استخدام کارشناس دیجیتال مارکتینگ، یکی از شروطی که دارند، تسلط بر این ابزار مدرن مارکتینگ است.

    مارکتینگ اتومیشن چیست؟

    به فرایند استفاده از تکنولوژی یا پلتفرم‌های مختلف و انجام خودکار بعضی از فعالیت‌های بازاریابی، مارکتینگ اتومیشن گفته می‌شود که با نام اتوماسیون بازاریابی نیز شناخته می‌شود.

    اعضای تیم بازاریابی می‌توانند با بهره‌گیری از بازاریابی خودکار، تمرکز بیشتری بر انجام فعالیت‌های مهم‌تر داشته باشند. خوب است بدانید که مارکتینگ اتومیشن فقط به یک ابزار یا نرم‌افزار خاص گفته نمی‌شود.

    در این قسمت لازم است برای تکمیل جواب سوال مارکتینگ اتومیشن چیست گفته شود که مارکتینگ اتومیشن، رویکردی است که با بهره‌گیری صحیح از آن می‌توان در کسب‌وکارها فرایند انجام برخی از کارهای تکرارشونده در استراتژی‌های مختلف بازاریابی مانند بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی ایمیلی یا وب‌سایت را ساده‌تر کرد.

    پلتفرم‌ها و ابزارهای مارکتینگ اتومیشن، در انجام خودکار فعالیت‌هایی مثل موارد زیر می‌توانند به کسب‌وکارها کمک کنند:

    • بازاریابی ایمیلی: پلتفرم‌های ایمیل مارکتینگ، با ارسال ایمیل‌های بازاریابی برای هر کاربر در زمان‌بندی مناسب و افزایش تعامل با کاربران به کسب‌وکارها، کمک می‌رسانند.
    • ردیابی رفتار کاربران: این ابزارها برای اینکه درک بهتری از مخاطبان هدف داشته باشند، بر رفتار و فعالیت‌های کاربران نظارت می‌کنند.

    با داشتن اطلاعات رفتار کاربران می‌توان در بخش‌بندی مخاطبان برای طراحی استراتژی‌های متفاوت از موارد زیر بهره برد:

    • تولید مخاطب راغب: پلتفرم‌های اتوماسیون بازاریابی به جذب مشتریان احتمالی جدید کمک می‌کنند.
    • مدیریت مخاطبان راغب: این پلتفرم‌ها در رتبه‌بندی، پرورش و مدیریت مخاطبان راغب برای افزایش فروش نیز نقش دارند.
    • شبکه‌های اجتماعی: ابزارهای اتوماسیون بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، به کسب‌وکارها در خودکارسازی فرایند انتشار محتوا در زمان‌بندی مناسب کمک می‌کنند.
    • شخصی‌سازی: با بهره‌گیری از خدمات پلتفرم‌های مارکتینگ اتومیشن، می‌توان پیام‌های کسب‌وکار را براساس ویژگی‌ها و علاقه‌مندی‌های هر کاربر شخصی‌سازی کرد.
    • ارزیابی و تحلیل: با استفاده از ابزارهای خودکار اتوماسیون بازاریابی، می‌توان گزارشات پیشرفته و دقیق کمپین تبلیغاتی و مخاطبان را به‌صورت مستمر برای کسب‌وکارها ارسال کرد.

    اگر بخواهیم به‌صورت کوتاه بگوییم که هدف طراحی مارکتینگ اتومیشن چیست، باید بگوییم که هدف این کار، افزایش عملکرد تلاش‌های بازاریابی شما و کارآمدتر کردن آن‌هاست.

    می‌توانید با استفاده درست از داده‌ها و ارسال پیام‌های مناسب و به‌جا، به شیوه‌ای موثر بازاریابی کنید و با استفاده از اتوماسیون بازاریابی می‌توانید زمان بیشتری برای تمرکز بر توسعه بیشتر کسب‌‌وکار داشته باشید.

    مزایای مارکتینگ اتومیشن

    مزایای مارکتینگ اتومیشن

    بهره‌گیری از مارکتینگ اتومیشن برای کسب‌وکارها مزایای زیادی به‌همراه دارد که از میان آن‌ها می‌توان به افزایش درآمد، کاهش هزینه‌های نیروی انسانی، کاهش خطاها، امکان به‌کارگیری چند کانال بازاریابی همزمان باهم و ساده‌تر شدن فعالیت‌های بازاریابی دیجیتال اشاره کرد.

    در ادامه این قسمت، جزئیات بیشتری در مورد این مزایا شرح داده می‌شود:

    • افزایش درآمد: اتوماسیون بازاریابی می‌تواند با ایجاد مخاطبان راغب و پرورش آن‌ها، سبب بهبود نرخ تبدیل در کسب‌وکار شود و ارزش طول عمر مشتری (Customer Lifetime Value) را افزایش دهد. در نهایت این موضوع باعث می‌شود فروش و درآمد کسب و کار، افزایش پیدا کند.
    • کاهش هزینه‌های کارکنان: مارکتینگ اتومیشن با اجرای کمپین‌های تبلیغاتی باعث ساده‌تر شدن فرایندهای بازاریابی و انجام فعالیت‌ها می‌شود. در نتیجه با این کار، نیاز به منابع انسانی کاهش پیدا می‌کند.
    • شناسایی نقاط ضعف: خوب است بدانید که ابزارها و پلتفرم‌های مارکتینگ اتومیشن دارای سیستم‌هایی برای دریافت بازخورد کاربران هستند. با داشتن این سیستم و دریافت بازخورد کاربران، می‌توان جنبه‌های مختلف بازاریابی خودکار را مورد ارزیابی قرار داد تا مشکلات احتمالی و نقاط ضعف را شناسایی و رفع کرد.
    • کاهش خطاها: سیستم بازاریابی تکرارشونده با استفاده از فرایندهای بازاریابی مشخص و قوانین خودکار، سبب افزایش میزان ثبات در اجرای کمپین‌های بازاریابی می‌شود؛ مارکتینگ اتومیشن با داشتن این ویژگی، احتمال بروز هر نوع خطایی در انجام فعالیت‌ها را کاهش می‌دهد.
    • بهبود قابلیت‌های بازاریابی: اتوماسیون بازاریابی با داشتن ویژگی گردش کار (Workflow) خودکار باعث بهبود پرورش مخاطب راغب، برقراری ارتباط موثر و بهبود تجربه کاری می‌شود.
    • بهبود مقیاس‌پذیری: مارکتینگ اتومیشن با تولید محتوای پویا و ارسال ایمیل‌های خودکار، امکان شخصی‌سازی کمپین‌ها را در مقیاس بزرگ برای کارشناس دیجیتال مارکتینگ مهیا می‌کند‌؛ برای مثال، دیجیتال مارکتر می‌تواند با استفاده از ابزارهای بازاریابی خودکار برای هزار مخاطب راغب، هزار پیام شخصی‌سازی‌شده را به‌صورت خودکار ارسال کند.
    • بهبود ردیابی رفتار کاربران: اغلب پلتفرم‌های مارکتینگ اتومیشن، به کسب‌وکارها امکان ردیابی رفتار کاربران را با جزئیات دقیق می‌دهند؛ این موضوع، تحلیل رفتار کاربران و فرایند ارزیابی را برای کسب‌وکارها و مارکترها آسان‌تر و دقیق‌تر می‌کند.
    • امکان بهره‌گیری از چند کانال: ابزارهایی که دارای قابلیت بازاریابی چند کاناله هستند، به کسب‌وکارها امکان بهره‌گیری همزمان از چند کانال بازاریابی را در یک پلتفرم می‌دهند.

    کاربردهای مارکتینگ اتومیشن

    کاربردهای مارکتینگ اتومیشن

    مارکتینگ اتومیشن در قسمت‌های مختلفی از دیجیتال مارکتینگ کاربرد دارد؛ در واقع، می‌توان گفت تقریبا در هر استراتژی بازاریابی از اتوماسیون بازاریابی استفاده می‌شود.

    کانال‌های بازاریابی ایمیلی، سیستم‌های مدیریت محتوا، بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی چند کاناله، سیستم‌های مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) و ارزیابی و تحلیل بازاریابی از رایج‌ترین کانال‌هایی هستند که در آن‌ها از کمک پلتفرم‌های مارکتینگ اتومیشن استفاده می‌شود.

    در ادامه این قسمت، در مورد کاربردهای مارکتینگ اتومیشن و ابزارهای آن توضیحات بیشتری داده می‌شود.

    اتوماسیون ایمیلی

    بازاریابی ایمیلی جزو مهم‌ترین کانال‌هایی است که می‌توان از آن برای مارکتینگ اتومیشن استفاده کرد.

    برندها اغلب برای پرورش مخاطبان راغب و برقراری ارتباط با مشتریان از کانال ایمیل استفاده می‌کنند؛ به‌همین دلیل، در میان روش‌های بازاریابی دیجیتال، ایمیل مارکتینگ بیشترین نرخ بازگشت سرمایه (ROI) را دارد.

    به نرم‌افزارهایی که فعالیت‌های بازاریابی ایمیل‌ها را براساس داده‌های کاربران، گردش کار و ردیابی رفتار آنلاین مخاطبان خودکار می‌کنند، اتوماسیون ایمیلی گفته می‌شود.

    این نرم‌افزارها با ادغام داده‌های مشتریان و ابزارهای ایمیلی، هزینه‌های عملیاتی کسب‌وکار را تا حد بسیاری کاهش می‌دهند و سبب افزایش میزان بهره‌وری می‌شوند؛ حتی در این پلتفرم‌ها، تمام فعالیت‌های بازاریابی ایمیلی ردیابی می‌شوند که می‌توان برای بهبود کمپین تبلیغاتی آتی از این داده‌های به‌دست آمده بهره گرفت.

    یکی از بهترین و رایج‌ترین کاربردهای اتوماسیون ایمیلی برای جذب و ارائه اطلاعات، ارسال مجموعه‌ای از ایمیل‌های خوشامدگویی به مشترکان ایمیلی جدید است. این ایمیل‌ها که برای مخاطبان ارسال می‌شوند، معمولا حاوی اطلاعاتی درباره برند، خدمات یا محصولات و مراحل استفاده از این محصولات هستند.

    ارسال ایمیل‌ خوشامدگویی، در برقراری ارتباط موثر با مخاطب نقش بسیاری دارد و پلتفرم‌های اتوماسیون ایمیلی، قادر هستند این کار را در سریع‌ترین حالت ممکن انجام دهند.

    ارسال ایمیل برای یادآوری سبدهای خرید فراموش‌شده، یکی دیگر از کاربردهای رایج اتوماسیون ایمیلی است؛ ارسال این ایمیل یادآوری برای اشخاصی که بدون نهایی‌کردن سفارش، وب‌سایت برند را ترک می‌کنند، بسیار ضروری است.

    طبق آمارها، مشخص‌شده که میزان توجه افراد به ایمیل‌های سبد خرید رهاشده، ۳ برابر بیشتر از ایمیل‌های بازاریابی معمولی است و این ایمیل‌ها بیشتر از ۱۰٪ مخاطبان را به مشتری تبدیل می‌کنند‌.

    اتوماسیون شبکه‌های اجتماعی

    اتوماسیون شبکه‌های اجتماعی در مارکتینگ اتومیشن اغلب به‌صورت نرم‌افزارهایی برای برنامه‌ریزی انتشار پست در شبکه‌های اجتماعی، جمع‌آوری داده‌ها، ردیابی رفتارهای مخاطبان و جمع‌آوری گزارش از عملکرد حساب‌های کاربری کسب‌وکار در شبکه‌های اجتماعی انجام می‌شود.

    یکی از ابزارهای بسیار کارآمد برای مارکترهایی که قصد دارند استراتژی بازاریابی شبکه‌های اجتماعی خود را بهینه‌سازی کنند یا میزان تعامل با کاربران را افزایش دهند، ابزارهای اتوماسیون شبکه‌های اجتماعی است.

    برای مثال، با استفاده از ابزارهای زمان‌بندی و برنامه‌ریزی انتشار پست‌ها در شبکه‌های اجتماعی می‌توان فرایند انتشار مداوم پست در این شبکه‌ها را آسان‌تر و ساده‌تر کرد؛ همچنین با استفاده از این ابزارها، در وقت مارکترها صرفه‌جویی می‌شود و زمان ارسال پست‌ها را می‌توان براساس فعالیت‌های کاربران تنظیم کرد.

    ابزارهای اتوماسیون بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی، امکان ردیابی عملکرد حساب‌های کاربری و کلمات کلیدی خاص مانند هشتگ‌ها را فراهم می‌کنند. با این ردیابی، داده‌هایی به‌دست می‌آید که در ارزیابی عملکرد کمپین‌ها و رقابت، به کسب‌وکارها کمک بسیاری می‌کنند.

    پلتفرم‌های اتوماسیون بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، ابزارهایی برای دریافت داده‌های تحلیلی و گزارش عملکرد کاربران ارائه می‌کنند. این ابزارها، داده‌های مربوط به عملکرد کاربران را دریافت و تحلیل می‌کنند و گزارش کاملی از آن‌ها را به‌صورت لحظه‌ای به کسب‌وکارها ارائه می‌دهند.

    با وجود این گزارش‌ها می‌توانید تشخیص دهید کدام کمپین‌ها عملکرد خوبی داشته‌اند و کدام کمپین‌ها انتظارات کسب‌وکار را به‌خوبی برآورده نکرده‌اند. ‌

    علاوه بر این، گزارش‌ها داده‌هایی در مورد پربازدیدترین محتوای کمپین به شما ارائه می‌دهند که می‌توانید از آن‌ها در کمپین‌های آتی برای تولید محتوای جذاب کمک بگیرید.

    سیستم‌های مدیریت محتوا

    سیستم مدیریت محتوا (Content Management System یا CMS)، پلتفرمی است که بدون نیاز به دانش فنی و مهارت برنامه‌نویسی، به کاربران در مدیریت، تولید و تغییر محتوای وب‌سایت کمک می‌کند.

    امروزه تعداد بسیاری پلتفرم CMS ایجاد شده که کار با آن‌ها بسیار راحت و آسان است؛ بنابراین، می‌توان گفت تقریباً هر فردی می‌تواند فقط با چند کلیک، وب‌سایتی برای خود بسازد.

    با استفاده از پلتفرم‌های بازاریابی CMS، هر فردی می‌تواند محتوای وب‌سایت خود را به‌راحتی مدیریت کند و فرایندهای مرتبط با انتشار محتوا را به شکل خودکار انجام دهد.

    سیستم‌های مدیریت ارتباط با مشتری

    به پلتفرم‌هایی که می‌توان از طریق آن‌ها ارتباط مشتریان احتمالی و جدید را مدیریت کرد، سیستم مدیریت ارتباط با مشتری گفته می‌شود.

    با استفاده از سیستم‌های مدیریت ارتباط با مشتری، می‌توان فعالیت‌های کاربران را ردیابی و داده‌های مرتبط با آن‌ها را ذخیره کرد. برای بهینه‌سازی برقراری ارتباط با مشتریان و بهبود بهره‌وری، از داده‌های دریافتی (اطلاعات جامع و مفید درباره مشتریان) استفاده می‌شود.

    ارزیابی و تحلیل بازاریابی در مارکتینگ اتومیشن

    ارزیابی و تحلیل بازاریابی در مارکتینگ اتومیشن

    داده محور بودن، یکی از مهم‌ترین مزیت‌های مارکتینگ اتومیشن محسوب می‌شود؛ با استفاده از داده‌ها و شواهد موثقی که برای تصمیم‌گیری دریافت شده است، می‌توان بهترین تصمیم‌گیری‌ را اتخاذ کرد.

    برای ارزیابی و بهبود عملکرد، باید بدانید کدام روش‌ها عملکرد مطلوبی دارند و کدام روش‌ها مناسب نیستند. برای فهمیدن این موضوع، باید از ابزار مناسبی برای تحلیل و جمع‌آوری داده‌ها بهره بگیرید.

    ابزارهای تحلیل بازاریابی قادرند داده‌های مرتبط با نحوه عملکرد کمپین‌های بازاریابی را جمع‌آوری کنند و آن‌ها را به شکلی قابل درک به کسب‌وکارها تحویل دهند.

    بازاریابی چند کاناله

    پلتفرم‌های بازاریابی چند کاناله قادرند به چندین کانال بازاریابی همزمان نظارت کنند و داده‌های مربوط به هر کانال را در اختیار کسب‌وکارها قرار دهند.

    اگر در کسب‌وکار خود از چندین کانال بازاریابی متفاوت برای افزایش میزان فروش و تبدیل مخاطب به مشتری استفاده می‌کنید، با بهره‌گیری از ابزارهای بازاریابی چند کاناله به‌راحتی می‌توانید در یک پلتفرم مشترک، این کانال‌ها را به‌صورت همزمان مدیریت کنید.

    هر ابزار در این دسته‌بندی، ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد؛ اما می‌توان گفت که بیشتر این ابزارها روی کانال‌های پرکاربرد بازاریابی، تحلیل داده‌های کمپین‌ها و گزارش‌دهی، مدیریت محتوای وب‌سایت و پرورش مخاطبان راغب با کمک ایمیل و تبلیغات کلیکی تمرکز می‌کنند.

    نتیجه‌گیری

    در این مقاله به طور جامع به سوالاتی مانند مارکتینگ اتومیشن چیست، مزایای آن و کاربردی‌ که در کسب‌وکار دارد پاسخ داده شد.

    به‌طور کلی، مارکتینگ اتومیشن مفهومی است که می‌تواند واحد بازاریابی شما را متحول کند.

    امروزه استفاده نکردن از اتوماسیون بازاریابی به معنای واقعی موجب عقب افتادن کسب‌وکارها در بازار پر رقابت می‌شود؛ پس اگر به‌دنبال پیشرفت هستید و تمایلی ندارید جایگاه‌های برتر بازار را به سایر رقبا دهید، از مارکتینگ اتومیشن غافل نشوید.

    پرسش‌های متداول

    اتوماسیون بازاریابی فرایندی است که وظایف معمول بازاریابی را بدون به نیاز به اقدام انسانی انجام می‌دهد. گردش‌های کاری رایج مارکتینگ اتومیشن شامل بازاریابی ایمیلی، هدف‌گیری رفتاری، اولویت‌بندی لید و تبلیغات شخصی‌شده است.
    هنگامی‌که مشتریان بالقوه از برند شما آگاه شدند و وب‌سایت شما را مرور کردند، می‌توانید از اتوماسیون برای پرورش آن‌ها به‌سمت تبدیل استفاده کنید. به‌عنوان مثال، به‌طور خودکار مشتریانی که سبد خرید را رها کرده‌اند یا محصولی را در وب‌سایت شما می‌بینند، با کمپین‌های تبلیغاتی یا ایمیل پیگیری هدف قرار دهید.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    فهرست مطالب
      برای شروع تولید فهرست مطالب، یک هدر اضافه کنید
      عضویت در خبرنامه ماهان
      جدیدترین های جعبه ابزار
      2
      بهترین تصمیم‌گیری در شرایط پیچیده و عدم اطمینان
      IMG_0487
      استراتژی تیم‌سازی با عملکرد بالا برای مدیران
      5
      معرفی انواع دوره های مدیریتی
      ایجاد شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI)
      معرفی 10 کتاب برتر در حوزه مدیریت فروش
      HomePage (7)
      آیا رشته MBA سخت است؟
      عضویت در خبرنامه ماهان

      شما میتوانید با درج نام و ایمیل خود، از آخرین مقالات، مطالب و اخبار مدرسه کسب و کار ماهان در ایمیل خود مطلع شوید.