چنانچه طرح تاثیرگذار و جذاب در کنار شعار درست برای پوستر انتخاب و در محلی مناسب نصب شود، میتواند توجه همگان را بهخود جلب کند. بههمین ترتیب، اگر سئو سایت مناسب نباشد و آنچه در بهینهسازی سایت موثر است بهدرستی به کار گرفته نشود، تمام زحمات شما برای طراحی و راهاندازی سایت بیهوده میشود.
در نتیجه، آنالیز سئو سایت اهمیت بسیاری دارد و لازم است از روشهای اصولی اینکار به بررسی شرایط سایت در موتورهای جستجو بپردازید.
آنالیز سئو سایت چیست؟
بهکمک آنالیز سئو سایت میتوان به کموکاست بخشهای مختلف پی برد. درواقع این بررسی تنها نشاندهنده وضعیت رتبه سایت در موتور جستجو نیست؛ بلکه به شما میگوید که در کدام قسمتها ضعف دارید و در کدام بخشها اصول سئو بهخوبی رعایت شده است.
آنالیز و بررسی سئو سایت بهخصوص برای تدوین استراتژی سئوی سایت نیازی اساسی محسوب میشود؛ زیرا به تحلیل شرایط رقبا نیز کمک میکند. درواقع، تحلیل درست رقبا به شما اجازه میدهد تا بهینهسازی را هدفمندتر و با برنامهتر اجرا کنید.
در آنالیز سئو، سایت را از نظر سئو تحلیل و سئوی محلی سایت، آنالیز سئو تکنیکال سایت و سئو خارجی بررسی میکنید تا بدانید بهینهسازی بهدرستی انجام شده است یا خیر.
در این تحلیل و بررسی، کلیه جنبههای سئو مانند عنوان مطالب و تگهای متا، کلمات کلیدی هدف، سرعت سایت، فایل سایت مپ، لینکسازی داخلی و لینکسازی خارجی مدنظر قرار میگیرد تا نقاط ضعف و قدرت سایت بهخوبی تشخیص داده شود.
اهمیت آنالیز سئو سایت چیست؟
با آنالیز سایت درمییابید که ضعف کدام قسمتها مانع از عملکرد بخشهای بینقص میشود و با اصلاح آنها مشکل را برطرف میکنید. همچنین، آنالیز سایت کمک میکند تا از پتانسیل موجود در سایت به نحو احسن استفاده کنید و مانع از هدررفت قابلیتها و امکانات موجود شوید.
وب مسترها و مدیران سایت با آنالیز آن متوجه فرصتهای موجود برای ارتقاء سایت میشوند و از روزنههای ایجاد شده بیشترین استفاده را برای بالا بردن رتبه سایت خواهند برد.
با تشخیص نقاط ضعف و قدرت خود و رقبا، این روزنهها و فرصتها بهتر و بیشتر بهدست میآید؛ نقاط ضعف و قوتی که با آنالیز سایت مشخص خواهند شد.
چه زمانی به آنالیز سئو سایت نیاز دارید؟
تنها علم از اهمیت آنالیز سئو سایت و لزوم انجام آن کافی نیست. باید بدانید که این آنالیز را چطور و چه زمانی انجام دهید. گفتیم که آنالیز سایت بر اجرای دقیق و درست و رفع نواقص موجود در بهینهسازی موثر است؛ اما آیا باید این آنالیز را پیش از بهینهسازی انجام داد یا بعد از بهینهسازی؟
در این خصوص باید گفت، در ابتدای کار و شروع راهاندازی سایت نیاز به تحلیل و بررسی سایت ندارید؛ اما در این شرایط نیاز به آنالیز سئو سایت رقبا دارید. باید بدانید که رقیب در چه شرایطی قرار دارد و چگونه به موفقیت رسیده و چه فضاهای خالی برای حضور شما در فعالیتهای آن باقی مانده است.
با این حال، در ادامه و پیش رفتن فعالیت شما، باید شرایط سایت خود را نیز در رتبهبندی موتورهای جستجو بررسی کنید تا متوجه شوید که کارهای انجامشده در چه بخشهایی بهدرستی پیاده شده و در چه بخشهایی نقص داشته است.
بهاین ترتیب، پس از شروع به کار سایت، بهتر است آنالیز سئو سایت در فواصل زمانی مشخص تکرار شود تا برآیند دقیقی از عملکردتان به شما دهد.
روشهای آنالیز سئو سایت چیست؟
آنالیز سئو سایت یا Seo AnalyseS شامل بخشهای مختلفی میشود. ضمن اینکه آنالیز حرفهای سئو سایت بهصورت تخصصی شامل مراحل و روشهای مشخصی است که نمیتوان بهسادگی انجام داد.
مراحل حرفهای و روشهای آنالیز سئو سایت شامل مراحل زیر میشود:
- بررسی کلمات کلیدی، بهاین ترتیب که آنالیزهای لازم صورت گیرد تا اطمینان پیدا کنید که کلمات کلیدی بهدرستی انتخاب شدهاند.
- بررسی سرعت صفحات سایت و اینکه در چه مدت زمانی صفحات بارگذاری میشوند. این موضوع در تجربه کاربری تاثیر بسیاری دارد.
- بررسی موبایل فرندلی بودن صفحات و اینکه در نسخه موبایلی، سایت چه شرایطی دارد. این موضوع از آنجا که آمار استفاده از موبایل برای جستجوهای هر روز بیشتر میشود، مهم است.
- بررسی تگها و اینکه آیا تگهای عنوان، هدینگ و متا تگ به خوبی و درستی پیاده شده باشند. آنالیز در این بخش هم از جهت عناوین، دیسکریپشنها و توضیحات باید صورت گیرد و هم از اجرای تگها.
- بررسی نقشههای سایت HTML و XML که به تشخیص سریعتر تغییرات اتفاق افتاده در سایت از طرف موتورهای جستجو کمک میکند. رفع مشکلات نقشه سایت اهمیت بسیاری دارد و لازم است که در آنالیزهای انجام شده این نقشه مورد بررسی قرار گیرد.
در آنالیز سئو سایت میتوان با ایجاد یا بهروز رسانی فایل Robots.txt و ارسال نقشه به آن، تعداد صفحات ایندکسشده سایتتان را مشخص کنید و صفحاتی که نیاز به ایندکس ندارید را از لیست کنار بگذارید.
ابزارهای آنالیز سئوی سایت
برای آنالیز سایت ابزارهای مشخصی وجود دارد که میتوان از آنها برای بررسی هرچه حرفهایتر و دقیقتر وضعیت سئو سایت کمک گرفت. استفاده از این ابزارها احتمال خطا را تا حد زیادی کاهش خواهد داد و نتیجه آنالیز سئو را کارآمدتر میسازد.
سرچ کنسول گوگل
مهمترین ابزار آنالیز سایت را باید سرچ کنسول گوگل دانست. جنبههای فنی سایت و همچنین عملکرد سایت در کلمات کلیدی مختلف را میتوان به کمک این ابزار بررسی کرد. کاربردهای سرچ کنسول گوگل عبارتند از:
گزارش عملکرد سایت
گزارش عملکرد شامل میزان ورودی سایت، تعداد نمایش صفحات سایت در نتایج جستجو برای هر عبارت، تعداد کلیک روی هر کدام از آنها و نرخ تبدیل هر کدام میشود.
پوشش خطاهای سایت
خطاهای سایت شامل خطاهای احتمالی در خزش سایت، تعداد صفحات سایت که ایندکس شدهاند یا صفحاتی که خزش شده اما ایندکس نشدهاند، میشود.
تجربه کاربری سایت
سرچ کنسول گوگل اطلاعات مفید و کاربردی در مورد تجربه کاربری سایت ارائه میدهد و موبایلفرندلی بودن سایت را مشخص میکند.
لینکهای سایت
لینکهای ورودی از صفحات سایت اصلی یا سایتهای دیگر به صفحات سایت اصلی دادهشده را نیز میتوان توسط این ابزار گوگل بررسی کرد.
باید اضافه کرد که با سرچ کنسول گوگل این موارد را میتوانید تنها درمورد سایت خودتان بررسی کنید و امکان بررسی رقبا با آن وجود ندارد.
Ahrefs
این ابزار را باید یکی دیگر از پرکاربردترین و مفیدترین ابزارهای آنالیز سایت دانست که از انتخاب کلمات کلیدی گرفته تا خطاهای فنی را میتوان با آن بررسی کرد. کاربردهای Ahrefs آن عبارتند از:
جستجوی کلمات کلیدی
با استفاده از این ویژگی میتوانید ضمن بررسی رتبه سایتهای رقیب روی برخی کلمات کلیدی، ایدههایی برای کلمات کلیدی موردنیازتان پیدا کنید.
جستجوی محتوا
این ویژگی به شما کمک میکند محتواهای حول یک موضوع خاص که بیشترین بازخورد و اشتراکگذاری را داشتهاند، پیدا و بررسی کنید.
خزش سایت
به کمک این ابزار میتوانید در جایگاه رباتهای خزنده موتورهای جستجو قرار گرفته و در سایت خود خزش کنید و خطاها، هشدارها و اخطارهای موجود را بیابید.
آنالیز شکاف محتوایی
به کمک این ابزار قادرید سایت خود را با سایتهای رقبا مقایسه و بررسی کنید که آنها با چه کلمات و عبارتهایی در نتایج جستجو رتبه گرفتهاند.
با نتیجه بررسی انجام شده توسط Ahrefs، بهراحتی میتوانید یک استراتژی محتوای مناسب و کاربردی که حاوی کلمات کلیدی کاربردی و مفید است، تدوین کنید.
همچنین خطاهای مهم سایت مثل ریدایرکت 4xx، لینکهای شکسته و غیره نیز از دیگر مواردی محسوب میشوند که میتوان به کمک این ابزار بررسی کرد.
Moz Pro
Moz Pro از دیگر ابزار کاربردی در آنالیز سئو سایت است که به شما در مورد عملکرد سایتتان اطلاعات خوبی میدهد. کاربردهای این ابزار عبارتند از:
جستجوی کلمات کلیدی
این ابزار بهترین کلمات کلیدی را براساس سختی و حجم جستجوی آنها به شما معرفی میکند.
خزش سایت
به کمک این ابزار میتوانید خطاهای احتمالی در خزش سایت خود را ببینید.
بهینهسازی On-Page
ابزار Moz موضوعاتی را براساس محتوای سایتهای مشابه به شما پیشنهاد میدهد که میتواند برای سایت شما رتبه و ترافیک خوبی بیاورد.
جستجوگر لینک
با کمک این ویژگی میتوانید اعتبار سایت خود را با رقبایتان مقایسه کنید و ببینید رقبایتان از چه سایتهایی لینک گرفتهاند.
البته موضوع مهم درباره Moz Pro این است که این ابزار رایگان نیست و تنها برخی از امکانات محدود آن را میتوان بهصورت رایگان مورد استفاده قرار داد.
SEMrush
SEMrush گزارشهایی از عملکرد سایت به شما میدهد که به آنالیز سئو سایت کمک بسیاری میکند. هربار که از آن استفاده کنید، تغییرات ایجاد شده در رتبه کلمات کلیدی و میزان ترافیک سایت را به تفکیک جستجوی ارگانیک و تبلیغات، به شما گزارش میدهد.
مهمترین ویژگیهای ابزار SEMrush شامل موارد زیر میشود:
مقایسه با رقبا
شما میتوانید به کمک این ابزار به مقایسه عملکرد سایت خود با رقبایتان بپردازید.
ابزار جادویی کلمات کلیدی SEMrush
شما میتوانید بهترین پیشنهادات برای کلمات کلیدی هدف را از این ابزار دریافت کنید.
بررسی فنی سایت
به کمک این ابزار میتوانید سایتتان را از نظر فنی تحتنظر بگیرید و خطاها را به سرعت برطرف کنید.
آنالیز سئو داخلی
این ابزار فاکتورهای رتبهبندی گوگل را برای صفحات مختلف سایت بررسی میکند و پیشنهادهایی برای بهبود رتبه سئو داخلی سایت شما ارائه میدهد.
شما میتوانید در دورههای زمانی مشخص، گزارشهای لازم را از این ابزار دریافت کنید تا اطلاعات دقیقی از شرایط سایتتان در دست داشته باشید.
WooRank
WooRank یکی دیگر از ابزارهای آنالیز سئو سایت است که اطلاعاتی دقیق، پیشنهادهایی کاربردی و گزارشهای اختصاصی جهت بهینهسازی سایت ارائه میکند.
مهمترین ویژگیهای ابزار WooRank موارد زیر است:
بررسی سایت
به کمک این ابزار صفحاتی که بیشترین بازدید را در سایتتان دارند، میشناسید.
جستجوی کلمات کلیدی
ضمن پیشنهاد کلمات کلیدی جدید، کلمات کلیدی مفید و مناسب فعلی را نمایش میدهد.
خزش سایت
با استفاده از این ویژگی خطاها و مشکلات امنیتی یا فنی سایت خود را پیدا و آنها را برطرف کنید.
این ابزار همچنین افزونهای در گوگل دارد که آن را کاربردیتر کرده است.
Screaming Frog’s SEO Spider
این ابزار به صورت نرمافزاری روی سیستم شما نصب میشود و مانند یک رباط خزنده گوگل عمل میکند و به بررسی کل فعالیت سایت میپردازد.
این ابزار مزیتهای زیادی برای شما فراهم میکند که برخی از آنها عبارتند از:
پیدا کردن لینکهای شکسته
با خزش در صفحات سایت، لینکهای شکسته داخلی یا خارجی سایت را به شما نشان میدهد.
آنالیز عنوان صفحات و توضیحات متا
کلیه صفحات را بررسی و عنوان و توضیحات متای آنها را آنالیز میکند. بدینترتیب، صفحات تکراری یا آنهایی که عنوان طولانی یا کوتاه دارند را برای اصلاح مشخص میسازد.
این ابزار از پرکاربردترین ابزار آنالیز سایت محسوب میشود.
SEO Site Checkup
SEO Site Checkup بهراحتی و سرعت یک کلیک، گزارش کاملی از عملکرد سایت در اختیارتان میگذارد. ویژگیهای مهم این ابزار نیز شامل موارد زیر است:
بررسی سئو سایت
به کمک این ابزار میتوانید یک گزارش هفتگی از تغییرات رخ داده در سئوی سایت خود در اختیار داشته باشید و اینکه امتیاز سئو سایت چه تغییری داشته است را ببینید.
آنالیز سئوی نامحدود
داشتن گزارشی از وضعیت و شرایط پیشین سئو سایت نیز یکی دیگر از امکانات این ابزار است که برای مقایسه با وضعیت فعلی و بررسی نتیجه عملکردهای دورهای مفید است.
گزارش سئو
این ابزار گزارشهای دقیق و با جزئیاتی از مشکلات و خطاهای فنی سایت و راه رفع آنها به شما ارائه میدهد.
همچنین با استفاده از آن میتوانید بکلینکهای سایتتان را بررسی و رقبای خود را نیز آنالیز کنید.
این ابزارها تنها ابزارهای بررسی و آنالیز سئو سایت نیستند. شما در کنار استفاده از این ابزارها و بهترین سایت آنالیز سئو، نیاز به تجربه و شناخت کافی عوامل موثر بر بهینهسازی سایت دارید.
نتیجهگیری
درنهایت باید گفت، آنالیز سئو سایت برای بهینهسازی سایت و نتیجه بخش بودن آن لازم و ضروری است. درواقع، بدون این آنالیز و بررسی، نمیتوان بهینهسازی را بهخوبی اجرا کرد و نتیجه گرفت. همچنین باید آنالیز را حرفهای و به کمک تجربه کافی و ابزار مناسب انجام داد.