برای کسبوکارهایی که به کمک نیاز دارند، استخدام مشاور کسبوکارِ مناسب منجر به افزایش چشمگیر سطح بازدهی میشود. اما مشاور کسبوکار دقیقا کیست و چگونه مشاور کسبوکار شویم؟
در این مطلب علاوه بر پاسخ به این سوالات، نکات ضروری برای تبدیلشدن به یک مشاور کسبوکار در بازار کار امروزی مورد بررسی قرار میگیرد.
مشاور کسب و کار
مشاوره کسبوکار، ارائه مشاوره تخصصی به صاحبان مشاغل و رهبران با هدف بهبود عملکرد است. این خدمت برای شرکتهایی که به دنبال رشد، کارایی و راهحلی برای چالشهای مختلف عملیاتی هستند، ضروری است.
یک مشاور کسبوکار کاتالیزوری برای تغییر است؛ فردی که از نزدیک با صاحبان مشاغل و مدیرانی که میخواهند عملیات و کارایی را بهبود بخشند، کسبوکار خود را رشد دهند یا مسیر درست خود را پیش بگیرند، همکاری میکند.
مشاوران کسبوکار به عنوان شریک در حل مشکلات، شناسایی و غلبه بر موانعی که در مسیر یک شرکت برای رسیدن به اهدافش پیش میآیند، عمل میکنند.
مشاورانی وجود دارند که متخصص هستند؛ در حالی که دیگران رویکرد کلیتری دارند. خدمات خاص بسته به شرکت مشاوره متفاوت است، اما در ادامه برخی از متداولترین مسئولیتهای یک مشاور آورده شده است:
- شناسایی موانعی که مانع رشد یا کارایی میشوند
- مشخص کردنفرصتهای تغییر و کمک به اجرای تغییرات
- ارائه آموزش و منابع به کارکنان و مدیریت
- ارائه ایدههای خلاقانه برای تجدید فرآیندها یا عملی کردن گردش کار
- کمک در برنامهریزی کسبوکار و ایجاد مشاغل جدید
- ارزیابی، استخدام و اخراج کارکنان در صورت لزوم
- اجرای برنامههای جدید
- تحلیل بودجه یک شرکت، پیشنهاد تغییرات و اجرای پیشنهادات
- یافتن فروشندگان و شرکا
مشاور کسبوکار کیست؟
برای پاسخ به سوال چگونه مشاور شویم باید بدانید که مشاوران کسبوکار بهعنوان مشاوران حرفهای برای کمک به شرکتها در دستیابی به اهداف خود یا سادهسازی عملیات در حوزهای خاص از تجارت مانند فروش، فناوری اطلاعات، امور مالی، مارکتینگ، مدیریت زنجیره تامین، منابع انسانی، عملیات، مهندسی و امنیت فعالیت میکنند.
مسیر یک مشاور کسبوکار ممکن است شامل کار با مدیریت بالاتر جهت انجام فعالیتهای زیر باشد.
- افزایش فروش و درآمد
- تسهیل یادگیری سیستمها، ابزارها و فرآیندهای جدید
- بهبود عملکرد کارکنان
- توسعه برنامههای تجاری
- بهبود کارایی سازمانی
- اعمال تغییرات سازمانی که ممکن است شامل استخدام و اخراج کارکنان باشد
- مشتری مداری در کسبوکار و بهبود رضایت مشتری
- تقویت روحیه کارکنان
دستمزد مشاوران کسبوکار بسته به عواملی مانند تحصیلات، تجربه، نوع مشاوره و صنعت میتواند بهطور قابل توجهی متفاوت باشد.
چگونه یک مشاور کسبوکار شوید؟
مشاوره کسبوکار نیازمند دانش و آموزش گسترده است و این متخصصان معمولاً باید در حل مسئله، تحقیق، تجزیه و تحلیل کسبوکار، مدیریت پروژه و اجرای استراتژی مهارت داشته باشند.
در ادامه راههایی برای تبدیل شدن به مشاور کسبوکار آورده شده است.
۱.تصمیم بگیرید چه نوع مشاور تجاری میخواهید باشید
حوزه تخصصی را انتخاب کنید که با مهارتها، علایق و شخصیت شما همسو باشد. برای مثال، اگر از کار با افراد لذت میبرید، ممکن است بخواهید یادگیری خود را بیشتر به سمت فروش، بازاریابی یا مشاوره منابع انسانی معطوف کنید.
اگر ترجیح میدهید بهطور مستقل کار کنید و دادهها را تجزیه و تحلیل کنید، میتوانید به امور مالی یا مشاوره فناوری اطلاعات بهعنوان یک گزینه بیاندیشید.
۲. مدرک لیسانس بگیرید
مدرک لیسانس در مدیریت بازرگانی، بازاریابی، اقتصاد، مهندسی یا حوزههای مشابه، اغلب حداقل شرط لازم برای تبدیل شدن به یک مشاور تجاری است. شرکتهای مشاوره کسبوکار برتر معمولاً نیاز به مدرک کارشناسی ارشد دارند.
۳. در دورههای آنلاین شرکت کنید
اگر مدرک لیسانس دارید، ممکن است با گذراندن دورههای آنلاینِ مرتبط با حوزه تخصصی مورد نظر خود، تحصیلاتتان را ادامه دهید. بسیاری از مدارس کسبوکار برنامههای گواهی آنلاین و برنامههای کارشناسی ارشد آنلاین در مدیریت کسبوکار را به دانشپذیران ارائه میدهند.
همچنین میتوانید دورههای کسبوکار را از طریق پلتفرمهای آموزش آنلاین عمومی مانند Coursera یا Udemy فرا بگیرید.
۴. ابزارهای صنعت را یاد بگیرید
اکثر شرکتها از فناوری پیچیده استفاده میکنند (مانند PeopleSoft Oracle، یک نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی و Salesforce، یک نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری) و مشاوران کسبوکار باید بدانند چگونه از این ابزارها بهره ببرند.
میتوانید آموزشهای آنلاین بسیاری از این برنامهها را در وبسایت شرکت نرمافزاری و پلتفرمهایی مانند YouTube و LinkedIn Learning پیدا کنید.
۵. تجربه عملی بدست آورید
قبل از تبدیلشدن به یک مشاور و پاسخ به سوال چگونه مشاور کسب و کار شویم، داشتن تجربه مرتبط در صنعت میتواند کمک بزرگی به شما کند.
اگر در حال حاضر شاغل هستید اما سمت مشاوره ندارید، داوطلب شوید تا پروژههای دیگری را انجام دهید که میتواند شما با حوزههای تجاری دیگر آشنا سازد.
همچنین میتوانید با ارائه خدمات مشاوره حرفهای به سازمانهای غیرانتفاعی، شروع به ساخت رزومه خود در خصوص مشاوره کنید.
۶. مهارتهای ارائه خود را تقویت کنید
مهم نیست که قصد دارید چه نوع مشاور کسبوکاری باشید، حتماً باید مهارتهای ارائه خود را تقویت کنید.
ویدیوهای مجریان ماهر را ببینید، صحبت کردن در مقابل دوستان و خانواده را تمرین کنید، پاورپوینت و اسلایدهای گوگل را مورد بررسی قرار دهید و یاد بگیرید که چگونه مخاطبان را بهخود جذب کنید.
۷. به گروههای صنعتی بپیوندید
بهدنبال گروههای رسانههای اجتماعی مرتبط با صنعت بگردید یا به رسانههای اجتماعی مانند لینکدین بپیوندید و با ارسال محتوای خود و نظر دادن در مورد پستهای دیگران، فعالیت خود را نشان دهید.
همچنین میتوانید به گروههای تجاری بپیوندید که بهطور منظم در منطقه شما گرد هم میآیند. اتاق بازرگانی محلی شما میتواند شما را در مسیر درست راهنمایی کند و جوابی برای سوال چگونه مشاور شویم باشد.
۸. شبکهای حرفهای تشکیل دهید
ایجاد شبکهای از ارتباطات تجاری و صنعتی که میتواند به شما در یافتن مشتریان جدید و فرصتهایی برای توسعه حرفهای کمک کند، بسیار مهم است.
کنفرانسها و سمینارها میتوانند محیطهای مناسبی برای برقراری ارتباط با سایر مشاوران تجاری و متخصصان مدیریت باشند.
۹. رهبر فکری در صنعت خود شوید
رهبران فکری متخصصان برجسته در صنعتی خاص هستند. بسیاری از آنها وبلاگهای خود را راهاندازی میکنند و بهطور فعال در لینکدین و توییتر نظرات خود را به اشتراک میگذارند.
شما میتوانید با دنبال کردن رهبران فکری مشاوره کسبوکار در این سایتها، شرکت در بحثهای مجازی و به اشتراکگذاری منابع، فعالیت مجازی خود را آغاز کنید.
مسیر تبدیل شدن به مشاور کسب و کار
مشاوران کسبوکار برای کمک به سازمان در رقابت همیشگی در بازاری که دائما در حال تغییر است، ضروری هستند. اغلب مشاوران کسبوکار به مدرک لیسانس در رشتههای بازرگانی، علوم اجتماعی یا مهندسی نیاز دارند و MBA نیز ممکن است گزینه خوبی برای آنها باشد.
داشتن مسیر شغلی برای تبدیل شدن به مشاور کسبوکار میتواند برای افراد حقوق رقابتی و فرصتهای شغلی عالی فراهم کند.
داشتن مهارتهای ارتباطی موثر برای یک مشاور کسبوکار بسیار مهم است. ارتباطگیرنده ماهر بودن به ارتباط بین مشاور و مشتری کمک میکند. سایر مهارتهایی که به آنها نیاز دارید شامل دانش عمیق در صنعت یا کسبوکاری است که در آن کار میکنید و همچنین مهارتهای حل مسئله و تفکر خلاق.
در ادامه، راههایی که به گفته Forbes با پیگیری آنها میتوان به مشاور کسبوکار تبدیل شد را مرور میکنیم.
- مدرک لیسانس بگیرید.
- در یک دوره MBA شرکت کنید.
- به دنبال گواهینامههای بیشتر باشید.
مشاوره راه اندازی کسب و کار
مشاوره راهاندازی کسبوکار به ارائه مشاوره و خدمات تخصصی به کسبوکارها تازه تاسیس (استارتاپ) برای کمک به آنها در دستیابی به اهداف و غلبه بر چالشها اشاره دارد.
این حوزه بسیار گسترده است و شامل چندین حوزه مانند برنامهریزی کسبوکار، تحقیقات بازار، مدلسازی مالی، استراتژیهای جذب سرمایه، کارایی عملیاتی، ساختار قانونی و توسعه محصول میشود.
مشاوران راهاندازی کسبوکار که به عنوان مشاوران کسبوکار یا مربیان استارتاپ نیز شناخته میشوند، افراد یا شرکتهایی هستند که دانش، تجربه و مهارتهای فراوانی در صنایع مختلف دارند.
آنها اطلاعات و راهنمایی ارائه میدهند تا به استارتاپها کمک كنند که در محیط پیچیده کسبوکار پیش بروند، از دامهای رایج اجتناب كنند و پایهای محکم برای موفقیت بسازند.
استفاده از خدمات مشاوره راهاندازی کسبوکار در تمام مراحل چرخه حیات کسبوکار، مفید است. یک مشاور از ابتدای راهاندازی استارتاپ شما میتواند با ارائه بینش و مشاوره حیاتی راهنماییتان کند و به شما در ایجاد یک مدل کسبوکار موفق، یاری رساند.
نتیجهگیری
جسارت برای تبدیلشدن به یک مشاور کسبوکار، تلاشی بزرگ و لذتبخش بهنظر میرسد. کار در این حرفه مستلزم مجموعهای از مهارتها، اشتیاق برای حل مسائل پیچیده و تعهدی تزلزلناپذیر به توسعه شخصی و حرفهای است.
در این مطلب، گامهای حیاتی برای شروع حرفه مشاوره کسبوکار مورد بررسی قرار گرفت. بهدست آوردن پایه آموزشی در کسبوکار، مدیریت، امور مالی یا حوزههای مرتبط، از اهمیت بالایی در این مسیر برخوردار است و پاسخ به سوال چگونه مشاور کسب و کار شویم را برای شما سهلتر میسازد.
دریافت مدارک و گواهینامههای پیشرفته میتواند به اعتبار شما بیفزاید و فرصتهای مشاوره تخصصی را برای شما فراهم کند. پس از آن، کسب تجربه عملی اهمیت بسیار بالایی دارد. کارآموزی، استخدام بهصورت پارهوقت یا کار داوطلبانه مرتبط با مشاوره نیز نهتنها برای شما تجربه عملی به ارمغان میآورد، بلکه شبکهٔ شما را نیز در صنعت گسترش میدهد.
مشاور کسبوکار کیست و چه کاری انجام میدهد؟
مشاور کسبوکار شخصی حرفهای است که به سازمانها و کسبوکارها مشاوره و راهنماییهای تخصصی ارائه میدهد تا به آنها در بهبود کارایی، عملکرد و موفقیتِ کلی کمک کند. این مشاوران روشهای فعلی سازمان را تحلیل میکنند، به شناسایی مشکلات میپردازند و راهحلهایی استراتژیک برای دستیابی به اهداف خاص پیشنهاد میدهند.
برای مشاور کسبوکار شدن به چه تحصیلاتی نیاز است؟
با اینکه هیچ مسیر آموزشی خاصی برای تبدیل شدن به مشاور کسبوکار وجود ندارد، داشتن پیشینه آموزشی قوی برای ایجاد اعتبار و تخصص در این زمینه مهم است. بهطور معمول، مشاوران کسبوکار دوره MBA را گذراندهاند و لیسانس امور مالی، اقتصاد یا رشتهای مرتبط را دارند.
یک پاسخ
سلام شما در این زمینه دوره ای ندارید؟